f Drugi sajam i konferencija zelene gradnje u Beogradu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Drugi sajam i konferencija zelene gradnje u Beogradu

27.02.2013

Drugi medjunarodni Sajam i konferencija zelene gradnje poceo je danas u Beogradu i okupio više od 50 kompanija i veliki broj stučnjaka.

Predstavile su se kompanije iz Srbije Italije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske, SAD, Australije i Francuske, a na konferencijskom delu će biti organizovano 60 predavanja na kojima će domaćoj stručnoj javnosti biti skrenuta pažnja na najnovije trendove u gradjevinarstvu, kao i rešenja koja se primenjuju u zelenoj gradnji.

Državni sekretar u Ministarstvu gradjevinarstva i urbanizma Miodrag Jocić izjavio je na otvaranju Sajma da Srbija ima značajan potencijal za proizvodnju materijala koji se koriste u zelenoj gradnji, kao što su kamena vuna, crep i cigla, i da je to grana industrije koja ima veliki izvozni potencijal.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo gradjevinarstva i urbanizma je do sada davalao značajnu podrsku energetskoj efikasnosti objekata, što će činiti i u ubuduće, i najavio je u julu donošenje nove uredbe o gradjevinskim materijalima.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite zizvotne sredine Vladan Zdravković rekao je da to ministarstvo očekuje da Srbija postane vodeća zemlja u regionu u oblasti energetske efikasnosti i održivog razvoja, zbog čega će se i dalje raditi na poboljšanju regulative u toj oblasti.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi najavio je da će nova energetski efikasna zgrada američke ambasade u Beogradu biti otvorena u aprilu ove godine.

Precizirao je da će ta zgrada trošiti 37 odsto manje vode nego što se troši u postojećoj zgradi ambasade, kao i 15 odsto manje energije, koristiće solarnu energiju i led osvetljenje, a veći deo zgrade biće napravljen od reciklirang materijala.

To će, kako je istakao Kirbi, biti prva zgrada u Srbiji koja će imati LEED sertifikat zelene gradnje.

On je ocenio da u Beogradu, ali i u celoj Srbiji, ima dosta starih objekta, zbog čega treba razmisliti na koji način one mogu da se obnove, kako bi štedele prirodne resurse i energiju.

Kirbi je podsetio da je to bitno jer su svetski stručnjaci procenili da se u objektima troški 40 odsto ukupne energije u svetu i da oni emituju 39 odsto gasova sa efetima staklene bašte.

Šef za ekonomske poslove ambasade Italije u Srbije Paolo Toski kazao je da je u Italiji zelena gradnja sektor u usponu koji obezbedjuje održivi rast i za koji se procenjuje da će do 2019. u toj zemelji vredeti 15 milijardi evra.

Ocenio je da je Sajam zelene gradnje u Beogradu odlična šansa za italijanske kompanije.

Predsednica odbora Skupštine Srbije za privredu Aleksandra Tomić ocenila je da je zelena gradnja jedan od najvećih pokretača zelene ekonomije.

Kako je dodala, Srbija bi, kako je procenjeno, samo za primenu energetske efikasnosti u zgradarstvu dobila jednu do jednu i po milijardu evra investicija u narednih pet do deset godina.

"Smenjenje utroška energije i povećanje energetske efikasnšti prilika je za otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje standarda gradjana Srbije", rekla je Tomićeva.

To bi, kako je istakla, omogućilo i primenu novih tehnologija u Srbiji, kao i otvaranje pogona u kojima bi se radili ekološki proizvodi.

Zelena gradnja, kako je procenjeno, doprinosi 40 odsto smanjenju potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.

Ta vrsta gradnje, pored ostalog, podrazumeva energetsku efikasnost i malu potrošnju vode, kao i minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala iz okoline da bi se umanjilo transportno zagadjenje i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci, ali i racionalno korišćenje svih ostalih prirodnih resursa.

Sajam zelene gradnje organizuje Savet zelene gradnje Srbije, osnovan u novembru 2010. godine kao nezavisna je i neprofitna organizacija koja ima za cilj da podstakne i vodi preobražaj srpske gradjevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti i praksi zelene gradnje. Trenutno ima 42 kompanije članice.

Sajam traje do 1.marta.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4518-drugi-sajam-i-konferencija-zelene-grdanje-u-beogradu#mce_temp_url#

Povratak...