f Komunalni nadzornik preporučuje košenje jednom nedeljno - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Komunalni nadzornik preporučuje košenje jednom nedeljno

29.05.2013

Većina javnih površina u gradu je zakorovljena. U gradskoj upravi kažu da preduzimaju sve kako bi do jula kada se očekuje cvetanje ambrozije bilo što manje nepokošenih površina. Grad je izdvojio za košenje i uništavanje ambrozije  tri miliona dinara. Poboljšanjem vremenskih prilika u narednom periodu možemo očekivati znatno više koncetracije polena trava i kopriva, koje će dostići umereno visok nivo. 

 

Komunalnoj inspekciji nedeljno se prijavi oko četiri slučaja da je neka javna površina zakorovljena  i nepokošena. Stalno kontrolišu rad Čistoće i smatraju da je potrebno barem jedno nedeljno kositi, kako bi se preventivno delovalo na ambroziju.

 

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je u toku cvetanje  polena bokvica, kiselica, lipe, pepeljuga i štireva, ali još uvek su niske koncentracije. Alergijski simptomi biće ispoljeni kod osoba alergičnih na polen trava i kopriva, tako da je poželjno da ove osobe posete svog lekara radi dobijanja propisane terapije.

 

Hitnoj pomoći proteklih dana javilo se oko 10 Subotičana sa alergiskim tegobama. U Subotici ne postoji zvanična studija koliko ima alergičnih, ali činjenica je da Subotica prednjači među gradovima u Srbiji po broju onih koji boluju kako od alergije, tako i od astme. Subotičani su najčešće alergični na polene trava, polene korova, kućnu prašinu i grinje.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/komunalni-nadzornik-preporu-uje-ko-enje-jednom-nedeljno

Povratak...