f Nacionalni dan bez duvanskog dima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nacionalni dan bez duvanskog dima

31.01.2013

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, sprovedeno je anketno ispitivanje stanovništva Severno-Bačkog okruga sa ciljem sagledavanja zastupljenosti pušenja u domaćinstvima i izloženosti duvanskom dimu u stanu, odnosno kući. Rezultati ispitivanja su pokazali da se smanjuje procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svim prostorijama u svom domu, ali da je još uvek visoka izloženost dece duvanskom dimu u kući, odnosno stanu.

 
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima Centar za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja I Apotekom Subotica, organizovali su danas akciju u tržnom centru “Trgopromet 024”. Subotičani su imali priliku u prepodnevnim časovima da izmere krvni pritisak, šećer I masnoće u krvi, da izmere koncentraciju ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu, kao I da dobiju savete od stručnjaka o prevenciji pušenja I savete o načinu odvikavanja od pušenja. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana bez duvanskog dima posvećena je daljoj podršci Zakona  o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu I zaštiti od izloženosti duvanskom dimu koja je sada najveća u domaćinstvima. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, kažu da dozvoljavaju pušenje u svojim domovima, a kao najčešći razlog za to navode da im je neprijatno da pušačima zabrane pušenje u svom domu.
 
 
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, od 10. novembra do 10. decembra prošle godine zdravstvene ustanove Severno-Bačkog okruga I Zavod za javno zdravlje Subotica sproveli su anketno ispitivanje stanovništva sa ciljem sagledavanja zastupljenosti pušenja u domaćinstvima I izloženosti duvanskom dimu u kući odnosno stanu, kao I upoznavanje sa stavovima stanovništva u vezi sa tim. Ispitano je 4183 osobe, od toga 3134 učenika, 664 odrasle osobe I 385 zdravstvenih radnika. Prema ovom istraživanju, oko 40% ispitanika ne dozvoljava pušenje nigde ili samo na terasi, odnosno u dvorištu. Preko 75% ipitanika je izjavilo da im duvanski dim u kući/stanu smeta.
 
U domovima I drugim privatnim prostorima Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu nema moć, pa zdravstveni radnici apeluju na svest pušača da zaštite osobe koje nisu odabrale da budu pušači, da te ljude ne izlažu duvanskom dimu, jer je iznad prava svakog pojedinca da odabere za sebe ono što želi, pravo na život I zdravlje. U prilog tome, u nedelju će na Gradskom klizalištu od 15-17 časova predstavnici Zavoda za javno zdravlje sprovesti akciju “Dobar izbor: domaćinstva bez duvanskog dima”. Tokom akcije će se meriti koncentracija ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu, I deliti saveti za odvikavanje od pušenja. 
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/nacionalni-dan-bez-duvanskog-dima-0

Povratak...