f Par belorepana nastanio se u okolini Malog Zvornika - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Par belorepana nastanio se u okolini Malog Zvornika

25.02.2013

Na brdu Zbir, iznad Amajića kod Malog Zvornika, već skoro šest meseci obitava par orlova belorepana.

Prvi ih je primetio lovac iz Malog Zvornika Miodrag Ćirić, koji je o tome obavestio ornitologa Bratislava Grubača iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

"Na osnovu fotografija koje sam poslao, Grubač mi je potvrdio da se radi o belorepanima. Kod nas su se nastanili i kako pretpostavljamo, ženka bi u ovom periodu trebalo da bude na jajetu u svom gnezdu. Narednih dana pokušaćemo da pronadjemo gnezdo i nakon toga bi njihovo novo stanište moglo biti proglašeno zaštićenim područjem", rekao je Ćirić za agenciju Beta.

Na poziv Ćirića, prethodnih dana ovo područje posetio je Ištvan Han iz Zrenjanina, stručnjak za orlove belorepane, koji je takodje utvrdio da se ta vrsta ptica nastanila pored Drine, jer se tako dugo zadržala na jednoj lokaciji.

Orao belorepan ili štekavac najveći je orao Evrope, proporcionalno najkrupnijeg kljuna, izuzetno širokih krila i smatra se najvećom grabljivicom medju orlovima.

Rasprostranjen je od severne Evrope prema istočnoj i južnoj, preko zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza pa na istok sve do Kamčatke i Japana. Najveće popoulacije nastanjene su u Norveškoj i Rusiji.

Do pre jedne decenije, bio je na ivici istrebljenja, ali je intezivnim merama zaštite broj tih ptica u divljini značajno porastao i danas je njegova evropska populacija stabilna.

Orao belorepan se u Srbiji najčešće sreće u Vojvodini i to uz velike ravničarske reke bogate ribom. Izuzimajući jedno gnezdo, južno od Save i Dunava retko se vidja.

Visok je od 70 do 90 centimetara, raspon krila mu je od 200 do 240 centimetara a težina od tri do pet kilograma.

Perje odraslih ptica je uniformno smedje boje osim beličaste glave i belog repa. Mladunci su braon boje uglavnom tamnog repa.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4488-par-belorepana-nastanio-se-u-okolini-malog-zvornika

Povratak...