f Zeleni: Ko u Srbiji lobira za genetski modifikovanu hranu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni: Ko u Srbiji lobira za genetski modifikovanu hranu

25.02.2013

Zeleni Srbije zatražili su u subotu oštrije propise o zabrani proizvodnje, prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama (GMO), bez obzira na zahteve lobija i trgovaca GMO, i pozvali Vladu Srbije da objavi ko čini taj lobi.

"Zeleni insistiraju na rigoroznoj primeni propisa o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u hrani i na kažnjavanju svih koji su dopustili ishranu zaraženom toksičnom stočnom hranom i nisu blagovremeno reagovali a znali su da postoje rizici", navodi se u saopštenju te stranke.


Zeleni su upitali da je GMO lobi prisutan medju nadležnima koji su propustili da preduzmu preventivne mere za eliminaciju i smanjenje aflatoksina u mleku.

"Odgovornost onih koji su znali za mogućnost pojave gljivica u kukuruzu, i čija je dužnost da znaju, ne može se pokrivati interesima drugih", naveli su Zeleni Srbije.

Zeleni su istakli da se u institucionalno uredjenom društvu prvo preduzimaju nužne mere za zaštitu gradjana, pa se posle toga polemiše s političkim protivnicima, i da vlade padajhu zbog takvih stvari, a u Srbiji se čak ni ministri ne osećaju odgovornim.

"Situacija sa aflatoksinom je još jedan dokaz da se Deklaracija za Srbiju bez GMO koju smo predali Skupštini Srbije mora usvojiti što pre da ne bi u budućnosti dolazili u situaciju da se nečiji interesi stavljaju ispred zdravlja gradjana. Pozdravljamo sve lokalne samouprave koje su taj problem prepoznale i proglasile svoje opštine za teritorije bez GMO (GMO free opštine)", naveli su Zeleni Srbije.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4487-zeleni-ko-u-srbiji-lobira-za-genetski-modifikovanu-hranu

Povratak...