f Ministar: U mleku opet dozvoljeno 0,5 mikrograma aflatoksina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar: U mleku opet dozvoljeno 0,5 mikrograma aflatoksina

01.03.2013

Vlada Srbije odobrila je danas da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je bilo propisano i pre dve godine, umesto 0,05 kako je bilo do sada, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da je mišljenje svih nadležnih zdravstvenih ustanova da promena pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku neće ugroziti zdravlje gradjana.

"Iz Ministarsrtva zdravlja, Batuata i Vojno medicijnske akademije (VMA) smo dobili identičan odgovor da nema naučnih dokaza da postoji razlika po zdravlje gradjana u vrednostima 0,5 ili 0,05 mikrograma aflatoksina u mleku", kazao je Knežević.

U donošenju odluke o podizanju granice korišćeni su i izveštaji stručnjaka i naučni radovi, kazao je Knežević.

"Postoji svega jedan naučni rad radjen za period od 2005. do 2010. koji je pokazao da nema razlika u pojavi bolesti ako se pije mleko u količini 0,05 ili 0,5. To do sada niko nije radio", rekao je on.

"Ništa nismo uradili preko kolena, Batut i VMA, dve vrlo referentne ustanove su nam dale potvrdu da ublažavanje standarda neće imati posledicu po zdravlje gradjana", kazao je on.

Srbija sada, kako je rekao, ima apsurdnu situaciju i mlekare po važećem pravilniku ne mogu da otkupe mleko sa povećanim nivoom aflatoksina od 0,1 mikrograma po kilogramu i ono se ne plaća farmerima, a moglo bi da se izvozi u dve trećine sveta od SAD, Rusije, Kine, Indije i mogla bi da se ostvari velika ekonomska korist.

Knežević je dodao da novi pravilnik nije deo nacionalnog programa za integraciju u EU i njegovo usvajanje nije bila obaveza nego se radilo o nepotrebnom i nekritičnom prepisivanju EU propisa.

Veterinarska inspekcija, kako je kazao Knežević, posle kontrole 1.180 uzoraka donela je zaključak o zabrani prometa sirovog mleka na 73 farme u Srbiji, sa ukupno 1.382 grla, a 48 proizvodnih serija mleka je stavljeno van prometa.

Na pitanje šta je sa rezulatima iz Holandije, koji su po ranijim najavama trebalo da budu već gotovi, Knežević je rekao "svaki dan zovemo Holandiju i pitamo kada će stići".

Knežević je rekao i da će ministarstvo već danas doneti pravilnik. "On je pripremljen i biće objavljen ovih dana", dodao je on.

Upitan da li je na Vladi bilo reči o odgovornosti za pojavu viška aflatoksina u mleku Knežević je rekao da će bez obzira na izmene pravilnika ipak neko morati da odgovora.

"Za ovo što se desilo neko mora da odgovara; da li politicki ili na drugi način, ali mora odgovarati", kazao je Knežević i pozvao gradjane da slobodno koriste mleko.

Prema ministrovim rečima, nema potrebe da se odredjuje nivo aflatoksina u mlečnim proizvodima jer se podrazumeva da se prave od zdravog mleka.

Knezević je dodao da svake godine izmedju pet i 15 procenata kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

Referentna laboratorija u kojoj će moći, izmedju ostalog da se proverava i nivo aflatoksina u mleku biće gotova početkom 2014. godine.

"Odredili smo 453 miliona za njen završetak. Pokrenuo sam inicijativu i razgovarao sa svim kolegama iz okruženja. Srešćemo se naredne nedelje da raspravimo kako da sprečimo slične probleme bezbednosti hrane", kazao je on.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4538-ministar-u-mleku-opet-dozvoljeno-05-mikrograma-aflatoksina

Povratak...