f Protest u Pančevu zbog gašenja merne stanice - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Protest u Pančevu zbog gašenja merne stanice

02.03.2013

Lokalni omladinski odbori stranke Zeleni Srbije i Demokratske stranke danas su u Pančevu protestovali zbog namere Ministarstva energetike i zaštite životne sredine da ugasi merne stanice za kontrolu zagađenja vazduha.

"Protestom smo hteli da skrenemo pažnju na antiekološku politiku Vlade Srbije koja nije održava sa stanovišta bezbednosti gradjana. Ako su povećali dozvoljeni nivo aflaktoksina (u mleku) za 10 puta da li će sutra za toliko povećati dozvoljene koncentracije benzena, praškastih materija i drugih zagadjivača, i da li je to ta evropska politika aktuelne vlade", kazao je na skupu poslanik Zeleni Srbije Ivan Karić.

Na skupu je rečeno da je ukidanjem fonda za zaštitu životne sredine sistem monitoringa zagadjenja u koji je uloženo četiri miliona evra doveden pred gašenje i istaknuto da su za ljude koji žive u zagadjenim opštinama od presudne važnosti informacije o kvalitetu vazduha jer je to zagadjenje uzrok mnogih respiratornih i kancerogenih obeljenja.

"Pitamo zašto vladu ne brinu takve činjenice", čulo se na skupu.

Rečeno je i da ne postoji kontrola sredstava koja veliki zagadjivači uplaćuju u budžet i da se ta sredstva nenamenski troše.

Protestu, koji je održan ispred jedne merne stanice u Pančevu, prisustvovalo je oko 30 ljudi.

Organizatori su najavili nove proteste u Pančevu i drugim zagadjenim gradovima poput Obrenovca, Bora, Kostolca i Požarevca.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4545-protest-u-panevu-zbog-gaenja-merne-stanice

Povratak...