f Stručnjaci NIS-a rade na sprečavanju zagadjenja Dunava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Stručnjaci NIS-a rade na sprečavanju zagadjenja Dunava

13.03.2013

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da njene stručne ekipe rade na sanaciji posledica izlivanja mazuta u rečicu Gročicu koja se uliva u Dunav na teritoriji opštine Grocka.

"NIS je poslao četvoročlanu ekipu specijalista zaposlenih u Bloku Prerada u okviru Rafinerije nafte Pančevo da saniraju posledice izlivanja mazuta iz rezervoara u krugu napuštene fabrike u Grockoj", navodi se u saopštenju.

Izlivanje mazuta iz rezervoara desio se rano jutros u fabrici za preradu voća u Grockoj koja je deo preduzeća u restrukturiranju Voćarske plantaže.

Iz NIS-a su precizirali da je na mesto izlivanja upućen čamac i uredjaj sa svojevrsnim češljevima kojima se sa površine vode skidaju ulja i masnoća, upijajuće krpe, disperzanti i specijalna sorbiks barijera, koja sprečava dalje širenje mazuta kroz rečni vodotok Dunava.

Istaknuto je da je brzim i efikasnim delovanjem NIS-ove ekipe stručnjaka sprečen ekološko zagadjenje širih razmera, jer je pretila opasnost od kontaminacije vode, vodotoka i okolnog zemljišta.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4650-strunjaci-nis-a-rade-na-spreavanju-zagadjenja-dunava

Povratak...