f Protest ispred Skupštine: Ustavom zabraniti GMO u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Protest ispred Skupštine: Ustavom zabraniti GMO u Srbiji

21.03.2013

BEOGRAD - Narodna skupština morala bi Ustavom da zabrani uvoz, uzgoj i komercijalni promet proizvoda od genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, poručili su danas okupljeni na protestu ispred Doma Narodne skupštine.

"Važno je da u borbi protiv GMO ne prođe ideja da se srpsko tržište otvori za prodaju GMO hrane, jer tada je priča gotova", upozorio je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica koji je podržao današnji protest.

On je naveo da je genetski modifikovana hrana deo "svetskog zlog koncepta koji vodi računa o istrebljenju, a ne unapređenju života".

Kada je Mokra Gora u pitanju, Kusturica smatra da su se na njenom primeru sudarile dve ideje - civilizacije i anticivilizacije.

Na Morkoj Gori je za sedam godina zabeležen najveći prirast stanovništva u Srbiji, istakao je on, podsetivši da je, kada je on počeo da gradi svoje stanište, i uz njega park prirode, svaki razred u Morkoj Gori pohađao po jedan đak.

Malo po malo, došlo se do toga da Mokra Gora danas ima najveći prirast od svih malih regija u Srbiji, istakao je Kusturica.

"To su mali rezultati koji mogu da budu veliki ako se ne desi da preporuka da jedemo niklovani paradajz prođe", podvukao je Kusturica.

Predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić naveo je da je do promene Ustava neophodno zabraniti uvoz hrane i proizvoda koji u sebi sadrže GMO sastojke, uništiti sve posađene GM useve u Srbiji, kao i sva eksperimentalna polja pod GMO.

Takođe se zahteva, kako je naveo, da se van snage stave odredbe zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, kojim je odobreno stavljanje u promet reproduktivnog materijala koji potiče od GMO.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se postojeći zakon o zabrani uvoza, uzgoja i komercijalnog prometa proizvoda GMO rigorozno primenjuje, uz krivičnu odgovornost za sve prekršioce zakona.

 

Potrebno je vratiti kontrolu svake količine prehrambenih namirnica na graničnim prelazima, jer je evidentno da je uklanjanje kontrole ugrozilo zdravlje stanovništva, naveo je Aleksić.

On smatra da je vrlo važno zabraniti implementaciju Kodeksa Alimentarijusa u pravni sistem Srbije, ali staviti van snage i već donete propise i standarde koji su iz njega izvedeni.

 

Današnji skup organizovao je Ekološki pokret Srbije, a podržali su ga i pisac Dejan Lučić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miladin Ševarlić i glumica Ljiljana Blagojević.

Organizatori su najavili novo protestno okupljanje za 6. april na Trgu republike u Beogradu.

 

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/protest-ispred-skupstine:-ustavom-zabraniti-gmo-u-srbiji_379525.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RtvSveVesti+(RTV+poslednje+vesti)

Povratak...