f Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije

22.03.2013

Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije, rečeno  je na međunarodnom naučnom skupu posvećenom energetskoj efikasnosti i eksploataciji obnovljivih izvora energije „Expres 2013 – Subotica”. Pored eksploatacije obnovljivih izvora energije na skupu stručnjaci su se bavili  i energetskom efikasnošću. Tokom skupa biće prezentovani naučni radovi  sa područja eksploatacije geotermalne energije, kinetičke energije vetra, sunčeve energije i biomase.

 Ukoliko bi naša zemlja iskoristila svoje mogućnosti obnovljivih izvora energije uštedela bi godišnje nekoliko stotina miliona evra. Korišćenjem “zelenih energija” uštedelo bi se dovoljno električne energije da ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu. Pored osnovne teme o potencijalima korišćenja obnovljivih izvora energije na naučnom skupu su obrađena i pitanja koja su u vezi sa grejanjem i klimatizacijom, kao i energetskom efikasnošću u sistemima u građevinskim objektima. 

Subotica ubudućnosti treba da se okrene obnovljivim izvorima energije, sunca, geotermalne energije i biomase. Pored predavanja, organizovana je i mala izložba  eksponata na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Evropska unija mogla bi da duplira svoje ciljeve sniženja emisije štetnih gasova do 2020. godine po dnevnom trošku od 2 evra po stanovniku, saopštila je istraživačka grupa Instituta za životnu sredinu iz Štokolma (SEI). Smanjenje emisije od 40 odsto do 2020. u odnosu na 1990. godinu i 90 odsto do 2050. godine dovelo bi do radikalnih promena u načinu korišćenja energije u Evropi, pokazuje najnovija studija. 

Tradicionalni naučni skup „Expres 2013“, održava se po peti put, a učestvuju stručnjaci iz  Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Rumunije, Mađarske i Srbije. Prisutnima tokom skupa će biti izloženo 20 radova, a organizatori skupa su grad Subotica, Univerzitet Obuda iz Budimpešta, Viša tehnička škola strukovnih studija (VTŠ) Subotica i Inženjersko-tehničko udruženje vojvođanskih Mađara.

 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/subotica-ima-veliki-potencijal-za-obnovljive-izvore-energije

Povratak...