f Predstavljen dečiji ekološki časopis Eko-zabavnik - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predstavljen dečiji ekološki časopis Eko-zabavnik

22.03.2013

Ekološki časopis za decu "Eko-zabavnik", posvećen zaštiti prirodne prirode i životne sredine predstavljen je danas u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

"Časopis će biti angažovan, ne puko sredstvo informisanja, nego sredstvo koje poziva i daje primer i medijsko sredstvo koje pokreće. Naš cilj je da deca budu vaspitana tako da budu ekološki odgovorna", rekla je na promociji glavna i odgovorna urednica časopisa Gordana Vlajić.

Gorgana Vlajić je navela da u Sloveniji postoji samo jedna deponija, dok se sav ostali otpad reciklira, a cilj te zemlje je da nema deponije, dok u Srbiji postoji 180 zvaničnih deponija i 3.000 divljih.

"Dok se mi učimo plavim, žutim i crvenim kontejnerima, izmedju Pariza i Amsterdama juri voz koji se napaja strujom iz solarnih panela", rekla je Gordana Vlajić.

Urednica "Eko-zabavnika" je dodala da se u Srbiji godišnje proizvede 10.000 tona zaraznog otpada i 300.000 tona otpada životinjskog porekla, a u zemlju se uveze sedam miliona kilograma baterija, a nema razvrstavanja otpada, dok se u Švajcarskoj 96 odsto bačenog stakla reciklira", rekla je Gordana Vlajić.

Gordana Vlajić je rekla da u jednoj toni odbačenih mobilnih telefona ima 6.000 komada, koji vrede najmanje 15.000 dolara, jer sadrže ukupno 3,5 kilograma srebra, kao i zlato, paladijum i bakar, a Srbija to baca.

Časopis, koji izdaje "Ortodoks puls" iz Sremske Kamenice, izlaziće jednom mesečno po ceni od 88 dinara, i predvidjena je prodaja putem pretplate u školama, a Gordana Vlajić rekla je da bi bilo najbolje kada bi ustanove i institucije otkupljivale deo tiraža kako bi deca dobijala "Eko-zabavnik" besplatno.

U prvom broju časopisa objavljeni su tekstovi o zaštiti zdravlja, reciklaži, očuvanju voda, zaštiti i zbrinjavanju napuštenih životinja.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4714-predstavljen-deiji-ekoloki-asopis-eko-zabavnik

Povratak...