f U Pirotu otvorena Regionalna sanitarna deponija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Pirotu otvorena Regionalna sanitarna deponija

26.03.2013

U Pirotu je danas puštena u rad Regionalna sanitarna deponija čija je izgradnja koštala 11 miliona evra, a u koju će se odlagati otpad iz sve četiri opštine Pirotskog okruga - Pirota, Bele Palanke, Babušnice i Dimitrovgrada.

Ovaj projekat Evropska unija je do sada pomogla sa 3,8 miliona evra,

Prvu fazu izgradnje ove deponije u Pirotu, a koja je jedna od najvećih sanitarnih deponija u Srbiji, finansirali su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine kroz bivši Eko fond, opština Pirot i Evropska unija.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić kazala je tokom obilaska ovog projekta, kojim je rešen problem divljih deponija što su zagadjivale životnu sredinu opštinama pirotskog okruga, da je EU od 2000. bespovratno uputila Srbiji 2,4 milijarde evra.

"EU je najveći donator u Srbiji, ali nažalost, zbog stidljive promocije projekata kojima EU potpomaže razvoj lokalnih zajednica, jako malo gradjana je svesno te činjenice. Naš cilj je da stanovništvo bude mnogo bolje obavešteno o svemu što je EU već uradila za direktno poboljšanje životnih uslova u mestima širom Srbije", rekla je ona.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite zivotne sredine Zorana Mihajlović kazala je da Srbija ima ogomnih problema s postojećim deponijama, kao i sa divljim deponijama i da će one biti jedan od prioriteta u zaštiti životne sredione.

Šef Delegacfije EU u Srbiji Vensan Dežer je dodao da se nada da će realizacijom narednih faza sve divlje deponije u regionu biti zatvorene.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da je ovo prva faza deponije koja će trajati 12 godina.

"Trudićemo se da traje i više. Želimo da sagradimo postrojenje za sekundarnu separaciju otpada. Postoji mogućnost da se grade još dve faze deponije i da ona bude samoodrživa", rekao je Vasić.

Na samom ulazu u deponiju, delegaciju Vlade, EU i lokalnih samouprava iz Okruga dočekala je grupa od dvadesetak vlasnika vikendica, kuća i imanja koja se nalaze pored deponije, koji su još jednom iskazali svoj protest što njihova imanja i vikendice nisu otkupljene.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4734-u-pirotu-otvorena-regionalna-sanitarna-deponija

Povratak...