f Protokol geoloških instituta Srbije i Finske - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Protokol geoloških instituta Srbije i Finske

01.04.2013

Srbija i Finska potpisaće 3. aprila u Beogradu protokol o saradnji geoloških zavoda Srbije i Finske u oblasti istraživanja, najavio je danas u Boru državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović.

"Sporazumom koji ćemo sa Geološkim insitutom Finske na njenu inicijativu potpisati u Ministarstvu, Srbija dobija mogućnost nastupa na evropskom tržištu", rekao je Šurbanović prilikom posete ambasadora Finske u Srbiji Peka Orpana Boru.

On je naznačio da će saradnjom sa Finskom, koja je članica EU, Srbija imati lakši pristup projektima iz geologije širom Evrope.

Ambasador Finske je u posetu Boru došao sa predstavnicima Geološkog instituta kako bi posredovao u razgovoru o uspostavljanju saradnje skandinavske naučno-istraživačke kuće i Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) u oblasti geologije i istraživanja.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski kazao je da finski Geološki institut dolazi radi pomoći Basenu da zajedno dodju do više koncentrata i popune kapacitete nove topionice u Boru, čiji se kraj izgradnje očekuje početkom naredne godine.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4775-protokol-geolokih-instituta-srbije-i-finske

Povratak...