f Zeleni: Srbija ne ulaže dovoljno u zaštitu prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni: Srbija ne ulaže dovoljno u zaštitu prirode

11.04.2013

Stranka Zeleni Srbije saopštila je danas, povodom Nacionalnog dana zaštite prirode, 11. aprila, da Srbija ne ulaže dovoljno napora ni sredstava da sačuva svoja prirodna dobra.

Zeleni Srbije upozoravaju da je finansiranje zaštite životne sredine ugroženo i podsećaju da se poslednjih godinu dana desio veliki broj ekoloških incidenata, kao što je izlivanje mazuta u reku Gročicu, pomor ptica u Timočkoj regiji, pomor ekosistema u Aleksandrovačkom jezeru, pomor ribe u Tisi i Turiji.

Površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 522.789 hektara, odnosno 5,92 odsto teritorije države, a predvidjeno je da do 2015. godine bude zašticeno oko 10 odsto površine Srbije, odnosno da do 2021. godine oko 12 procenata teritorije Srbije bude pod nekim vidom zaštite.

Pod zaštitom su nacionalni parkovi, parkovi i rezervati prirode, staništa, područja kulturnog i istorijskog značaja, ali i divlje i retke vrste biljaka i životinja.

Nacionalni dan zaštite prirode se obeležava sa ciljem da se gradjani Srbije podsete na značaj zaštite nacionalnih prirodnih dobara.

Taj datum je ustanovilo resorno ministarstvo 2009. godine kada je donet novi Zakon o zaštiti prirode, a taj datum je izabran zato sto je 1949. godine prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro - spomenik prirode Velika i Mala Ripaljka u Opštini Sokobanja.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4846-zeleni-srbija-ne-ulae-dovoljno-u-zatitu-prirode

Povratak...