f Obeležen Dan zaštite prirode Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen Dan zaštite prirode Srbije

11.04.2013

Dan zaštite prirode Srbije obeležen je u Hemijsko-tehnološkoj školi programom koji su pripremili predstavnici JP „Palić Ludaš“ i učenici i profesori škole. Današnjim program, ali i aktivnostima tokom cele školske godine Hemijsko-tehnološka škola daje svoj doprinos očuvanju prirodnih dobara, što je u skladu sa ciljem obeležavanja ovog datuma, a to je podsećanje šire javnosti na ulogu i značaj zaštite nacinalne prirodne baštine. Subotica je grad koji u svom okruženju ima četiri zaštićena prirodna dobra i neguje tradiciju uvažavanja prirodne baštine.

Hemijsko-tehnološka škola obrazuje tehničare za zaštitu prirodne sredine. Stotinu i pedeset učenika koji pohađaju ovaj smer na srpskom i mađarskom jeziku učestvovali su u pripremi programa obeležavanja Dana zaštite prirode Srbije. Oni su svoj doprinos obeležavanju ovog datuma dali ne samo učešćem u programu već to čine svakoga dana u školi i van nje na razne načine pružajući dobar primer svojim vršnjacima kako treba čuvati prirodu.
 
Dan zaštite prirode utvrđen je Zakonom o zaštiti prirode, i obeležava se 11. aprila  sa ciljem da se najšira javnosti podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.  U okolini Subotice postoje 4 zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat Ludaš, Subotička peščara i Selevenjska pustara koji su od nacionalnog značaja dok je Park prirode Palić od lokalnog značaja. Želja organizatora programa obeležavanja Dana zaštite prirode Srbije, JP „Palić Ludaš“ bila je da upozna učenike Hemijsko-tehnološke škole sa ovim područjima zbog toga što škola obrazuje tehničare za zaštitu životne sredine kojima će u budućnosti biti poveren posao stručne brige o ovim područjima.
 
Hemijsko-tehnološka škola je deo projekta za čistije i zelenje škole u kojem aktivno učestvuju tokom cele školske godine i đaci i profesori. Gotovo svake godine škola za aktivnost tokom projekta osvoji nagradu u vidu izleta u prirodu sa predstavnicima drugih škola iz Srbije.
 
Predstavnici JP „Palić Ludaš“ su osim predavanja i filma o zaštićenim prirodnim dobrima Hemijsko-tehnološkoj školi poklonili Atlas turističkih potencijala zaštićenih područja cele Srbije među kojima se nalaze i 4 takva područja u okolini našeg grada.
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/obele-en-dan-za-tite-prirode-srbije

Povratak...