f Vlasina kao razvojni potencijal juga Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vlasina kao razvojni potencijal juga Srbije

11.04.2013

U okviru projekta „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera“, u sredu 10. Aprila 2013. godine, u Surdulici, održana je pres konferencija na kojoj su govorili Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Prof. dr Zorana Mihajlović, Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica, Ramon Vejdinger, generalni menadžer Koka Kola sistema, Vilijem Infante, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Goran Petković, Državni sekretar u Ministarstvu finansije i privrede.

 

Projekat je započetavgusta 2011. godine i trajaće do avgusta 2014. godine, a finasijska sredstva obezbedili su Koka Kola sistem u iznosu od 201.000 dolara i UNDP u iznosu od 30.000 dolara. Partneri na ovom projektu su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, opština Surdulica, kompanija Koka Kola i kompanija i Koka-Kola Helenik. Cilj projekta je podrška opštini Surdulica u razvoju ekoturizma i očuvanja okoline.

Predstavnicima medija i zvanicama prvo se obratio predsednik opštine Surdulica gospodin Novica Tončev, koji je govorio o značaju razvoja Vlasine kao turističke destinacije u granicama zaštićenog područja. Istakao je da je ovo prvi put da predstavnici ključnih resora Vlade Srbije, jedna velika svetska kompanija i Ujedinjene nacije zajedno sa lokalnom samoupravom razgovaraju o razvoju Vlasine. Gospodin Tončev rekao je da je sada siguran da Vlasina može da postane turistički centar, i da Surdulica i jug Srbije sa realizacijom ovog projekta imaju šansu za napredak. Na kraju obraćanja pozvao je prisutne da sledeći sastanak održe na Vlasinskom jezeru.

Prof. dr Zorana Mihajlović, Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, izrazila je zadovoljstvo učešćem ministarstva u ovom projektu i dodala da se na ovaj način šalje izuzetno dobra poruka da ukoliko se udruže lokalna samouprava, država i partner dobri rezultati su neminovni. Prema njenim rečima, ovakvi projekti zavise od inventivnosti lokalne samouprave i države, i njihovom realizacijom može se smanjiti nezaposlenost. Takođe rekla je da potencijale i prirodne resurse koje Srbija ima i kojima se može pohvaliti, treba iskoristiti. Gospođa Mihajlović rekla je da prihvata poziv za sledeći sastanak na Vlasinskom jezeru, pod uslovom da se tom prilikom ostvari konkretan dogovor u vezi sa problemom kanalicione mreže, i izrazila spremnost da ministarstvo učestvuje u rešavanju ovog problema. U vezi sa tim dogovorila je sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave za sledeću nedelju. Dodala je da ne možemo da pričamo o ekoturizmu ukoliko nemamo rešen problem infrastrukture. Rekla je da su otpadne vode i kanalizacija prioriteti koji se moraju izgraditi. Ministar Mihajlović takođe je istakla da je za javni poziv za izgradnju mini- hidroelektrana do sada pristiglo 1380 prijava za 317 lokacija i da se za Surdulicu prijavilo više od stotinu investitora, što će dodatno doprineti razvoju ovog zaštićenog područja. Dodala je da mora da postoji transparentnost u radu, jer su na taj način rezultati vidljivi. Gospođa Mihajlović posebno je naglasila da bez obzira na ishod i trajanje razgovora Beograda i Prištine, Srbija nikada neće odustati od traženja svog mesta u međunarodnoj zajednici i od reformi, što pokazuju i ovakvi projekti.


Generalni menadžer Koka Kola sistema gospodin Ramon Vejdinger zahvalio se na podršci partnera i istakao da je voda ROSA lokalni dragulj i da je postala deo velike porodice koja se zove Koka Kola. Dodao je da će ova kompanija biti posvećena daljem ulaganju u vodu Rosa, i to povećanjem proizvodnih kapaciteta, što će doprineti zapošljavanju lokalnog stanovništva. Ova kompanija će i dalje raditi na očuvanju prirodne sredine i okruženja, posebno na očuvanju vode čiji je nedostatak globani problem.

Gospodin Viljem Infante, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, govorio je o značaju projekta zaštite životne sredine i promocije ekoturizma Vlasinskog jezera za razvoj turizma južne Srbije. On je istakao da je cilj UNDP-a da zaštiti eko sistem i iskoristi vrednosti i karakteristike ovog regiona za razvoj turizma. Dodao je da pored čiste prirode, retke flore i faune turistima se može ponuditi i drugi sadržaj koji je veoma bogat.Objasnio je daVlasinsko jezero nudi širok spektar mogućnosti za aktivan odmor: pešačenje i planinarenje, biciklizam, veslanje i kajak. Tu si i brojne manifestacije poput Vlasinskog leta, takmičenja u pecanju i kuvanjui posebno je istakao projekat Vlasinske domaćice. Žene iz ovog kraja od netaknutih darova prirode pripremaju razne specijalitete, koji bi uskoro mogli da se nađu i u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, gospodin Goran Petković rekao je da je Vlasina među 36 prioritetnih projekata Ministarstva finansija i privrede u oblasti turizma i ekologije. Istakao je da je ovaj projekat vrlo značajan jer sadrži kreativne komponente. Dodao je da je ovo školski primer kako treba raditi na razvoju turističke destinacije i zahvalio se posebno ministru Zorani Mihajlović na podršci kao i partnerima što su prepoznali ovaj kraj kao vredan ulaganja. Naglasio je da je neophodno uraditi sistem za prečišćavanje vode, pre nego se krene sa izgradnjom infrastrukture.

Milan Čulić, koordinator ovog projekta rekao je da se do sada dosta uradilo na vizuelnom identitetu Vlasinskog jezera, da je napravljen veb sajt sa svim potrebnim podacima, obeležene su staze za pešake i bicikliste, kupljeno je terensko vozilo- kvad koje zbog svojih tehničkih mogućnosti može da stigne čak i u neprohodne krajeve u ovoj oblasti. Takođe, radilo se na edukaciji i ohrabrivanju lokalnog stanovništva za učešće u projektu.

Na kraju pres konferencije gospodin Ramon Vejdinger uručio je ključeve ATV kvad vozila i turističku brošuru predsedniku opštine Surdulica gospodinu Tončevu. Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Prof. dr Zorana Mihajlović i gospodin Infante dodelili su ček u vrednosti od 10.000 dolara preduzeću „Ris Sajkling“ za označavanje pešačkih i biciklističkih staza na Vlasini.

Nakon boravka u opštini Surdulica ministar Zorana Mihajlović posetila je i Vlasotince i razgovarala sa predsednikom opštine gospodinom Nebojšom Stojanovićem o rezultatima javnog poziva za izgradnju mini- hidroelektrana za koji je pristiglo više od 1300 prijava. Ministar je izrazila nadu da će buduća saradnja opštine i ministarstva biti uspešna i da će biti konkretnih rezultata, posebno kada je reč o izgradnji mini- hidroelektrana, jer je za opštinu Vlasotince stigao veliki broj prijava.

 

Izvor: http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/vlasina-kao-razvojni-potencijal-juga-srbije

Povratak...