f Zeleni Srbije traže obnavljanje Agencije za hemikalije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni Srbije traže obnavljanje Agencije za hemikalije

15.04.2013

Stranka Zeleni Srbije i poslanik Ivan Karić uputili su inicijativu Vladi Srbije da se obnovi rad ukinute Agencije za hemikalije.

Kako se navodi u saopstenju, u Srbiju trenutno bez ikakve kontrole ulazi stotine hemikalija, jer je nakon ukidanja Agencije za hemikalije ostala bez adekvatne kontrole, uvoza, proizvodnje i upotrebe hemijskih sredstava.

Napominje se da za poslednjih pola godine nije uspostavljen adekvatan sistem nadzora i kontrole novih proizvoda koji su se našli na tržištu.

"Nije izdato ni jedno uputstvo, niti akt o upisu novih hemikalija u Registar hemikalija. Inspekcijski nadzor ne postoji u oblasti hemikalija", navodi se u saopstenju stranke Zeleni Srbije.

Ta stranka smatra da bi obnovljena agenciji za hemikalije morala da preuzme i kontrolu nad sredstvima za zaštitu bilja i kontrolu kozmetičkih proizvoda pored kontrole hemikalija i biocidnih sredstava.

Dodaje se i da je Agencija za hemikalije je jedna od retkih institucija čiji je rad pozitivno ocenjen u poslednjem izveštaju Evropske komisije iz septembra 2012. i da je razvoj te agencije bio direktno pomagan donacijama vlada evropskih zemalja.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4863-zeleni-srbije-trae-obnavljanje-agencije-za-hemikalije

Povratak...