f Vratile se rode na Palić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vratile se rode na Palić

18.04.2013

Vratile su se rode u Suboticu, što je dokaz da nam je konačno stiglo proleće.

Sposobnost ptica selica da lete hiljade kilometara i da se nepogrešivo orijentišu i vrate na mesto odakle su krenuli oduvek je impresionirao ljude. Neke vrste lete u jatima, prepoznatljivog klinastog oblika, poput gusaka i ždralova, a neke su individualni putnici – samci.

Bele rode, koje žive sa jednim partnerom ceo život, zimi se rastavljaju a na proleće ponovo sastaju u gnezdu gde odgajaju mlade. Prvo se pojavi mužijak da malo pospremi kuću, a nakon nekoliko dana obično dođe i ženka. Takav slučaj je bio i ove godine. Nakon uspešnog putovanja, u gnezdo pored zoo vrta na Paliću su se vratile rode. Radosno se pozdravljaju i klepeću kljunovima. Pripremaju se za još jedno odgajanje mladih.

Ove rode su se upoznale pre nekoliko godina u prihvatilištu Zoo vrta. Svile su gnezdo na banderi i od tada su nerazdvojne. Prošle godine su čak imale i nezgodu kada je ptić ispao ali su ga spretne ruke radnika Elektrovojvodine vratile pod sigurnost roditeljskih krila. Sa dolaskom lepog vremena, buđenjem proleća i prirode, i Zoo vrt Palić produžuje radno vreme svaki dan od 9.00 do 19.00 časova - rekla je PR Zoološkog vrta na Paliću Mirjana Alapović. S. I.

 

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/vratile-se-rode-na-palic-id15035.html

Povratak...