f Ekologika:Srbija još nije svesna uticaja klimatskih promena - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekologika:Srbija još nije svesna uticaja klimatskih promena

22.04.2013

Predsednik društva "Ekologika" Larisa Jovanović ocenila je danas da Srbija još nije svesna koliko klimatske promene utiču na životnu sredinu i privredu.

"Srbija još nije svesna tih problema, ona još razmišlja kako bi mogli da se rešavaju ili ublažavaju globalni ekološki problemi i klimatske promene. Taj problem ne može da se reši, već samo možemo da se adaptiramo na promene", rekla je Larisa Jovanović agenciji Beta na medjunarodnom naučnom skupu u Beogradu.

Ona je objasnila da Srbija u skladu sa planom pristupanja Evropskoj uniji (EU) pokušava da reši ekološke probleme uvodjenjem novih zakona i podzakonskih akata.

"Te pripreme podrzumevaju primenu direktive EU, uglavnom ne pridržavajući se 11. principa održivog razvoja - da zemlje u tranziciji ne treba da prilagodjavaju svoje zakonodavstvo totalnoj harmonizaciji sa razvijenim zemljama, nego u skladu sa svojim uslovima", kazala je Jovanovićeva.

Kao problem je navela i primenu tih zakona u Srbiji, zbog nedostatka novca.

"Mnoge studije u Srbiji su često neizvodljive, stopirano je puno projekata, jer je teško pronaći investitore", kazala je Jovanovićeva.

Ona je istakla da se svuda u svetu istražuju ekološki problemi, poput uticaja globalnog zagrevanja i smanjenja ozonskog omotača.

"Ozonski omotač se stanjio, veći je protok ultraljubičastog zračenja na zemlju, što dovodi do isušivanja i negativnog uticaja na zdravlje čoveka, izaziva, izmedju ostalog, kancer kože i bolest očiju", naglasila je Jovanović.

Ona je kazala da se u cilju predvidjanja daljeg toka tog procesa, moraju pratiti radovi, kojima se bave najveći kompjuterskie sistemi sveta, kao što je "duboko plavetnilo", gde se pomoću softvera pokušava predstaviti vizija budućnosti.

"Na osnovu toga, mi ćemo videti kako najbolje unapred možemo da se adaptiramo na nastale ekološke probleme i klimatske promene koje su rezultat globalnih ekoloških problema", rekla je Jovanović.

Ona je ocenila da će u budućnosi dolaziti do velikih paradoksa u svetu zbog klimatskih promena.

Jovanović je istakla da je za sprečavanje posledica klimatskih promena kasno, i da "mi ne možemo cekati milost od prirode posle svega što smo joj uradili i predstoji nam samo prilagodjavanje".

Naučno-stručno drustvo za zaštitu životne sredine "Ekologika" i Institut ekonomskih nauka danas i sutra organizuju medjunarodni naučni skup "Uticaj klimatskih promena na životnu sredinu i privredu" povodom Dana planete Zemlje 22. aprila, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog ravoja Srbije.

Na skupu učestvuje 200 stručnjaka iz 12 zemalja.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4923-ekologikasrbija-jo-nije-svesna-uticaja-klimatskih-promena

Povratak...