f Bitka za seme - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bitka za seme

24.04.2013

Evropska komisija priprema krovni zakon kojim se otvara put velikim proizvođačima da preuzmu kontrolu nad proizvodnjom i prodajom semenja. U Hrvatskoj već sada sjeme povrća nitko ne proizvodi, a nakon novog europskog zakona pokretanje proizvodnje postat će iznimno skupo i komplicirano.

 

"Zatvorila bi se mogućnost malim sjemenarima da registriraju sjemenarsku proizvodnju i plasiraju sjeme na tržište", objašnjava Sunčana Pešak iz udruge ZMAG.

Velik dio tržišta sjemenja još je neosvojen. Više od pedeset posto sjemenja koje se sije na svjetskim poljima još uvijek ne prodaje neka velika korporacija, a to industriju boli. Snažnim lobiranjem na Europsku komisiju pokušavaju postići nametanje nove krovne europske legislative koja bi poljoprivrednicima oduzela kontrolu nad sjemenjem, a potom preko bilateralnih trgovačkih ugovora pokušavaju nametnuti ovakvu praksu i ostatku svijeta. To je zaključeno na sastanku europskih udruga i inicijativa koje se bave sjemenjem održanom proteklog vikenda u Beču.

U SAD-u je Monsanto krenuo u bitku za potpunu kontrolu podizanjem stotina tužbi protiv poljoprivrednika zbog navodnog kršenja njihovih patentnih prava. U stvarnosti, vjetar rasprši sjeme s polja na kojima se sije Monsantovo sjeme i patentirani geni tog sjemena se ponekad pojave i u urodu poljoprivrednika koji na svojoj farmi uopće nije sijao to sjeme nego je koristio tradicijske ili vlastite sorte. Put sjemenja u prirodi nije moguće zaustaviti, i koristiti ovakve pritiske zapravo znači pokušaj nametanja svim proizvođačima hrane patentiranog industrijskog sjemena. Međutim, iako se u Europi GMO sjeme nije još proširilo u obimu kao u SAD-u, europsko se sjeme također nalazi na ozbiljnom udaru.

 

Europska komisija, naime, priprema prijedlog novog zakona koji bi na poljoprivrednike stavio odgovornost da osiguraju čistoću svog uroda, što bi značilo da bi poljoprivrednici izgubili tužbe poputMonsantovih u SAD-u. Kako bi bili sigurni da vjetar nije dopuhao ili ptica donijela sjeme drugog proizvođača s nekog drugog polja, poljoprivrednici bi morali testirati svaku stabljiku. Ovakvo zakonsko rješenje u potpunosti ignorira osobine sjemena kao živog organizma i tretira ga kao mrtvu stvar.

 

Preostali deo teksta pročitajte na ovom linku:http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/bitka-za-sjeme

Povratak...