f Kod hidroelektrane nedeljno očiste 200 kubnih metara smeća - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kod hidroelektrane nedeljno očiste 200 kubnih metara smeća

26.04.2013

Radnici mini hidroelektrane u Kuršumliji nedeljno očiste oko 200 kubnih metara smeća iz kanala koji protiče kroz kuršumlijska naselja i napaja elektranu, kazali su agenciji Beta u hidroelektrani.

Sve to smeće ponovo vraćaju u reku Toplicu, a zatim ga Toplica nosi kroz Prokuplje u Moravu, jer nemaju rešenje za odlaganje smeća.

Kanal od reke Toplice, koji ima namenu za proizvodnju električnenergije u mini hidroelektrani, protiče u dužini vise od pet kilometra kroz kuršumlijska naselja Mikuljana i Rasadnik.

Taj kanal je, kako kažu u Hidroelektrani, maksimalno iskorišćen za odlaganje smeća, pa su radnici te hidroelektrane prinudjeni da ga čiste četiri puta nedeljno.

Najkritičnije je u naselju Rasadnik gde kanal prelazi ispod reginonalnog puta, jer se smeće zaglavi ispod mostića i za samo nekoliko dana nagomila se oko dvesta kubika raznog smeća.

Pošto je u pitanju velika količina kućnog i drugog otpada, radnici hidroelektrane su pronašli rešenje, tako da smeće vade iz kanala vilama i lopatama, tovare ga na ručna kolica a zatim ga prevoze preko mosta i ponovo vraćaju u kanal.

Radnik Hidroelektrane Milivoje Simić kaže da su proračunali koliko vremena treba da se smeće ponovo zaglavi na drugom mestu pa ga sačekuju i isti posao ponovo rade, prebacuju ga ručno i guraju u reku Toplicu.

"Najgore je kod tog mostića, gde smo prinudjeni da smeće kolicima ručno prevozimo preko mostića i ponovo vraćamo u kanal. Potrebno je 45 minuta da se zaglavi na drugom mestu, ali mi stignemo pre njega i sačekamo ga. Čim pocne da se zaglavljuje, mi ga motkama i vilama guramo i ponovo prebacujemo u delu gde moze da pluta po površini, da bi moglo da ide za Prokuplje a onda u Moravu", kazao je Beti Simić.

U komunalnom preduzeću kažu da kanal pripada vlasniku hidroelektrane i da su oni dužni da ga održavaju. S druge strane, stanovnici priznaju da su oni odgovorni za nagomilavanje otpada u kanalu. Jedan meštanin kazao je Beti da je kanal idealan za brzo odlaganje smeća.

Pored mostića, gde radnici ručno prebacuju smeće iz kanala u kanal, postoji kontejner koji je namenjen za plastičnu ambalažu, ali je uvek prazan, jer je gradjanima lakše da smeće bacaju u kanal, dok radnici hidroleketrane kažu da je kontejner mali za tu količinu smeća, a nemaju prevozno sredstvo da bi ga odvozili na gradsku deponiju.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4950-kod-hidroelektrane-nedeljno-oiste-200-kubnih-metara-smea

Povratak...