f Prostran:Srbija da zadrži imidž zemlje bez GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prostran:Srbija da zadrži imidž zemlje bez GMO

05.05.2013

Srbija treba da zadrži sadašnje propise i imidž zemlje bez genetski modifikovanih organizama (GMO), što će nam omogućiti i bolju poziciju na izvoznim tržištima, rekao je danas sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

Prema njegovim rečima,treba prepustiti velikima (EU i SAD) da se dogovore oko "svih tih novih tehnologija", dok Srbija sa tim ne treba da žuri. 

Prostran kaže da Srbija po tom pitanju mora više da konsultuje pre svega naučnike koji se bave genetskim inženjeringom i molekularnom biologijom.

- Tek po neko od njih se oglasio u našoj javnosti u poslednjih par meseci, ali u svakom slučaju, treba i njihov stav saslušati - istakao je Prostran, podsetivši da je Srbija donela svoje zakone o zabrani proizvodnje i prometa GMO, osim za eksperimente u nauci.

Iako je mišljenja da "ćemo verovatno morati da se ponašamo kako se jednog dana bude ponašao ceo svet i EU", on je ponovio da ipak treba sačekati.

- Treba dati šansu našim proizvođačima da ostvare što bolju prodaju i naprave veći profit, a vreme će pokazati šta će te nove tehnologije dati i da li će njihova budućnost da osvoji čitav svet - zaključio je Prostran.

 

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/380911/ProstranSrbija-da-zadrzi-imidz-zemlje-bez-GMO

 

Povratak...