f Neprijatni mirisi u Zrenjaninu stižu iz Begeja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Neprijatni mirisi u Zrenjaninu stižu iz Begeja

07.05.2013

Neprijatan miris koji se širi Zrenjaninom posledica je razlike izmedju nivoa vode u Begeju i Tisi, ali i nedostatka prečistača otpadnih voda, rekao je danas novinarima načelnik srednjobanatskog okruga Dušan Šijan.

"Nivo vode u Tisi je za jedan metar viši u odnosu na nivo vode u Begeju, zbog čega je ustava kod Stajićeva zatvorena pa voda iz Begeja ne otiče u Tisu. Neprijatan miris koji se širi iz Begeja i boja koju je voda dobila nastali su zbog toga što je Begej tekao uzvodno i podigao mulj u Tomaševcu, a na sve to utiče i trenutni vazdušni pritisak i oblačno vreme", rekao je Šijan.

Kako je istakao, problem je nastao jer Zrenjanin nema prečistače vode pa kompletna fekalna kanalizacija otiče u Begej zbog čega se širi neprijatan miris u gradu.

"U ovoj situaciji izvesno je da fabrike koje ispuštaju vodu u Begej nisu zagadjivači, ostaje nam da istrpimo neprijatne mirise naredne dve do tri nedelje i sačekamo da vodostaj Tise opadne", naveo je Šijan.

Načelnik srednjobanatskog okruga je rekao da se za oko dve nedelje očekuje još jedan talas na Dunavu koji će podići nivo vode u Tisi i time onemogućiti da voda iz Begeja otiče u Tisu.

To se, naveo je, dešava jednom u pet godina.

Stariji Banaćani pamte vremena kada je Begej bio čist, a begejska voda koristila za kuvanje supe. Medjutim, razvoj industrije i nebriga doveli su do toga da je posle brojnih istraživanja Begej označen kao najzagadjeniji vodotok u Srbji.

Begej je postao kolektor komunalnog i inustrijskog otpada i voda u njemu je van svake kategorije, a to je pokazano pre nekoliko godina prilikom izrade studije izvodljivosti revitalizacije i rehabilitacije kanala Begej.

Višegodišnja ispitivanja su ukazala, kako je tada rečeno, da se pogoršava stanje u svim vodotocima, a pogotovo Begeja u čijem koritu se skuplja mulj od teško razgradivih pesticida i metala.

Ranije je bilo planirano čišćenje mulja iz Begeja s rumunske i srpske strane. Rumuni su zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske Unije veći deo posla uradili, ali Srbija se pravda nedostatkom sredstava i stalnim zagadjivačima te reke.

Stručnjaci navode da je Begej sporohodna reka i mala je mogućnost samoprečišćavanja, zbog čega reka polako odumire, a stanje povremeno poprave obimne padavine.

Osim izmuljavanja, jedno od rešenja problema zagadjenog Begeja jeste i izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadne vode, ali i za to nedostaje novac.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5021-neprijatni-mirisi-u-zrenjaninu-stiu-iz-begeja

Povratak...