f Srbija na Staroj planini obeležava Dan biodiverziteta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija na Staroj planini obeležava Dan biodiverziteta

20.05.2013

U Srbiji će Medjunarodni dan biodiverziteta (biološke raznovrsnosti), 22. maj, biti obeležen otvaranjem centra za posetioce u Parku prirode Stara planina, najavio je danas Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

"U nedelje biodiverziteta obeležićemo i Evropski dan parkova, 24. maj, u zaštićenom području spomenik prirode Lazreva pećina kod Bora, a 26. maja je uspon na spomenk prirode Ostrovicu, kod Rudnika", rekla je na konferenciji za novinare portfolio-menadžer UNDP Milena Kozomara.

Ona je istakla da je Srbija bogata biloškom raznovrsnošću jer na njenoj teritoriji postoji 45.000 vrsta biljnog i životinjskog sveta.

"Biodiverzitet je i deo nacionalnog identiteta, poput Pančićeve omorike ili beloglavog supa, zbog čega je zaustavljanje gubitka biološke raznovrsnosti i degradacije eko sistema jedan od najvećih izazova zajednice", rekla je Kozomara.

Ona je istakla da UNDP pomaže očuvnje biloške raznovrsnosti u 146 zemalja kroz više od 500 projekata vrednosti 1,5 milijardi dolara.

"U Srbiji UNDP pomaže na primeni obaveza koji proističu iz potpisane Konvencije UN o biloškoj raznovrsnosti, koja je sada u fazi usaglašavanja globalnih sa nacionalnim ciljevima", rekla je ona i dodala da se radi i na sprovodjenju projekta jačanja sistema zaštićenih područja Srbije, a UNDP pomaže i razvoj eko turizma i zaštiti prirode Vlasinskog jezera.

Državni sekretar Minisatrstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Mirko Grubišić ponovio je da će ove godine biti izmenjen Zakon o zaštiti prirode koji kao krovni zakon čuva bilošku raznovrsnost Srbije.

"U narednim godinama očekujemo povećanje procenta učešća zaštićenih područja na teritoriji Srbije", rekao je on i dodao da se na tome intenzivno radi.

Profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu Vladimir Stevanović podsetio je da u Srbiji postoji 464 zaštićenih područja i 797 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

On je ukazao da raznolikost biljnih i životinjskih vrsta je najviše ugrožava aktivnost ljudi - sve veći rast populacije, uništavanje staništa, širenje invazivnih vrsta, zagadjivanje i prekomerna eksploatacija prirodna bogatstva.

Stevanović smatra da su u Srbiji ugroženi nacionalni parkovi, kao retke oaza zaštićene prirode, pre svega prekomernom izgradnjom.

Srbija ima pet nacionalnih parkova, 98 rezervata prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 296 spomenika prirode i 24 parka prirode, zaštićena područja pokrivaju 518.204 hektara ili oko 5,8 odsto teritorije zemlje.

Po podacaima UNDP, zbog negativnog uticaja čoveka na životnu sredinu, u svetu godišnje nestane 27.000 vrsta, odnosno 74 vrste dnevno, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procenjene "normalne" evolucione stope izumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko se izumiranje nastavi po sadašnjoj stopi, tokom narednih 30 godina moglo bi da nestane 20 odsto današnjih biljnih i životinjskih vrsta, što bi moglo da se uporedi jedino s katastrofom koja se dogodila pre 65 miliona godina kada su nestali dinosaurusi.

Očuvani biodiverzitet doprinosi regulaciji klime jer umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode, i ublažava suše i poplave.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5089-srbija-na-staroj-planini-obeleava-dan-biodiverziteta

Povratak...