f EU finansira izgradnju Fabrike za prečišćavanje voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

EU finansira izgradnju Fabrike za prečišćavanje voda

24.05.2013

Evropska unija i Vlada Nemačke finansiraće izgradnju Fabrike za prečisćavanje otpadnih voda u Kruševcu, vrednu 23,8 miliona evra, od čega je 95 odsto donacija, saopštilo je danas Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije.

"Stekli su se uslovi da se potpiše ugovor izmedju Grada Kruševca, odnosno vodovoda i predstavnika Nemačke razvojne banke (KfW), vredan 23,8 miliona evra", rekao je predstavnik Ministarstva životne sredine Zoran Lakićević, nakon sastanka s predstavnicima Grad Kruševca, Delegacije EU i nemačke banke.

Lakićević je precizirao da će se tim sredstvima finansirati dve najveće komponente: sistem kolektora i kanalizacione mreže dug 37 kilometara, za šta je potrebno oko 10 miliona evra, i poštrojenje za preradu otpadnih voda, koje košta oko 13 miliona evra.

"Ova sredstva su 95 odsto donatorska sredstva, a obaveza Grada odnosno jeste da kroz kredit od 15 godina, uz kamatnu stopu od dva odsto i periodom počeka od tri godine, obezbedi pet odsto ove vrednosti", kazao je Lakićević.

On je podsetio da je sprovodjenje tog projekta rezultat dva ugovora koje su u decembru prošle godine potpisali Srbija i KfW za program otpadnih voda i kanalizacija u Srbiji, te da je ukupna vrednost sredstava koja su tada ugovorena 61 milion evra, a da su, osim Kruševcu, namenjena još Užicu i Vranju.

To je, prema njegovim rečima, odličan primer kako se finansiraju projekti vezani za prečišćavanje i odvodjenje otpadnih voda i u dosadašnjoj praksi jedinstven u Srbiji.

Kruševački Vodovod, prema rečima direktora Slobodana Lazića, već godinu i po sprovodi aktivnosti vezane za buduću Fabriku za preradu otpadnih voda, a u tom periodu je uradjena studija izvodljivosti koja je prihvaćena od Vlade Nemačke, a u procedri je tender koji je KFV banka raspisala za izradu glavnog projekta za izgradnju te fabrike.

Lazić je rekao da je Fabrika za prečsišćavanje otpadnih voda veoma značajna jer će fekalna i atmosferska kanalizacija, koje sada sirove odlaze u Rasinu i Zapadnu Moravu, biti više od 95 odsto prečišćena, što će znatno doprineti zaštiti životne sredine.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5110-eu-finansira-izgradnju-fabrike-za-preiavanje-voda

Povratak...