f Saradnja Srbije i Češke u zaštiti životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Saradnja Srbije i Češke u zaštiti životne sredine

28.05.2013

Ministarstva Srbije i Češke potpisala su danas u Beogradu dokument o programu saradnje u zaštiti životne sredine za 2013. i 2014. godinu.

Dokument su u Vladi Srbije potpisali ministarka eneregetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović i češki ministar životne sredine Tomaš Halupa.

Dva ministarstva će saradjivati u upravljanju otpadom, reciklaži, kontroli kvaliteta vode i vazduha, u oblasti klimatskih promena i u projektima energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je kazala da će se saradnja odnositi na razmenu iskustava u priključivanju EU: "Srbija je opredeljena i nalazi se na putu ka EU. Iskustvo Češke će nam mnogo značiti i nadam se da ćemo ubuduće imati mnogo intenzivniju saradnju", kazala je ona.

Halupa je istakao da Češka podržava Srbiju na putu ka EU i želi da pomogne prenošenjem iskustva o tome na koje oblasti se fokusirati u tom procesu.

Češki ministar je dodao da će se saradnja odnositi i na to kako prevazići izazove u zaštiti životne sredine s kojima se susreću obe zemlje.

Halupa je dodao da su najveći problemi za Češku kvalitet vode i vazduha, industrijsko zagadjenje, i zagadjenje od saobraćaja i toplana, otpadne vode i upravljanje otpadom.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5143-saradnja-srbije-i-eke-u-zatiti-ivotne-sredine

Povratak...