f Sutra proslava Dana reke Save - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sutra proslava Dana reke Save

31.05.2013

Centralna proslava Medjunarodnog Dana reke Save, 1. juna, održaće se sutra u Beogradu, na ušću Save u Dunav, uz učešće predstavnika Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije - zemalja kroz koji ta reka protiče.

Proslava počinje u 11.00 časova na savskom priobalju kod Rečne policije (Savamala), akcijom čišćenja obale.

Deo programa biće i doček biciklista koji su učestvovali u prvoj medjunarodnoj bicikističkoj turi "Sava 2013" kojom je promovisana prva medjunarodna biciklistička duž Save - od izvora do ušća u Dunav.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije poziva gradjane da dodju na svečanost na kojoj će od 12.00 do 16.00 časova moći da vide program KUD "Abrašević" koji će predstaviti nacionalne igre sve četiri zemlje savskog sliva i da učestvuju u javnom času o klimatskim promenama.

Oredstaviće se i karnevalske grupe i praviće se maske posvećene obeležavanju Dana reke Save.

Najavljene su i kreativne i druge radionice za mlade na otvorenom kraj Save.

Posetioci će moći da dobiju informacije o značaju vode i načinu za njenu uštedu u domaćinstvima.

Osam biciklista iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su vožnju počeli 25. maja na izvoru Save, simbolično će označiti kraj ture, duge 850 kilometara, sipanjem vode sa izvora Save u Dunav, na ušću ispod Kalemegdana, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović".

Glavno okupljanje biciklista u Beogradu biće u 12.45 na savskom nasipu, kod Bloka 45, odakle će karavan "Sava 2013" pratiti stazom do ušća Save u Dunav, na Dorćolu.

Regionalno obeležavanje Dana reke Save počelo 24. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, susretom učenika srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije na drugom "Parlamentu mladih", a nastavljeno je nizom lokalnih manifestacija u zemljama savskog sliva.

Dan Save, 1. jun, ustanovljen 2007. godine, obeležava se od 2008. godine da bi se javnosti pored postojanja izuzetnih ekoloških vrednosti i privrednih potencijala u slivu Save promovisalo održivo korišćenje i razvoj ekonomije kroz regionalnu saradnju.

U četiri zemlje sliva Save živi oko devet miliona ljudi.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5165-sutra-proslava-dana-reke-save-1-juna

Povratak...