f Ministarstvo energetike: Ima para za javni poziv za Zajaču - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministarstvo energetike: Ima para za javni poziv za Zajaču

12.06.2013

Ministrstvo energetike i zaštite životne sredine saopštilo je danas da od formiranja Vlade radi na rešavanju problema zagadjenja u Zajači i da su obezbedjena sredstva za javni poziv za delimično čišćenje zagadjenog zemljišta.

"Problem Zajače više nije zagadjenje vazduha, već zagadjenje zemljišta, imajući u vidu da već godinu dana nisu zabeležene prekogranične vrednosti štetnih emisija u vazduhu", navodi se u saopštenju.

Obezbedjena su sredstva za javni poziv koji će ministarstvo raspisati za ponudjača koji će sprovesti delimičnu remedijaciju kontaminiranog zemljišta u Zajači. Konačno čišćenje i rešenje tog decenijskog problema, odnosno remedijacija, sprovešće se uz finansijsku pomoć EU, kroz takozvane IPA projekte 2013-2014, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je navelo da je odredjen inspektor koji je isključivo zadužen za predmet i probleme zagadjenja životne sredine u Zajači, a da je prioritetno rešavanje problema "ekoloških crnih tačaka" - Pančeva, Bora, Šapca, Loznice, Velikog Bačkog kanala i drugih.

Zaštitnik gradjana Saša Janković zatražio je ranije danas od nadležnih minisatrstava da bez odlaganja počnu redovnu kontrolu zagadjenosti vazduha, vode i zemljišta u Zajači, kod Loznice, koja je ugrožena radom topionice olova.

Janković je ocenio da su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja u Zajači "povredili prava gradjana, posebno dece, na zdravu životnu sredinu, jer su propustili da preduzmu sveobuhvatne i kontinuirane mere kontrole zagadjenosti životne sredine i obaveštavaju gradjane o njenom stanju".

"Iako su prethodne analize ukazale na zagadjenost životne sredine u ovom mestu i povećan nivo olova u krvi kod čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je prekinulo, bez obrazloženja, s praćenjem kvaliteta vazduha u Zajači, tako što je uklonilo mernu stanicu za uzorkovanje vazduha, a nijedna od mera praćenja kvaliteta vode, zemljišta i hrane koje je posle zabrinjavajućih rezultata zatražio Zavod za javno zdravlje iz Šapca nije sprovedena", naveo je Janković.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/5273-ministarstvo-energetike-ima-para-za-javni-poziv-za-zajau

Povratak...