f Kapitalni projekti za životinje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kapitalni projekti za životinje

12.06.2013

U cilju zadovoljavanja životnih potreba životinja u zatočeništvu po evropskim standardima, Grad Subotica finansirao je dva projekta u Zoološkom vrtu na Paliću. Reč je o izgradnji nove volijere za belog medveda, kao i radovi na uređenju spoljašnjeg prostora kod žirafa, uređenja nadstrešnice, ali i dela za nojeve. Objekat koji se gradi kod belog medveda spada u kapitalnu investiciju za koju je iz budžeta grada izdvojeno oko 2.5 miliona dinara, dok je za žirafarnicu izdvojeno oko 860 hiljada dinara. Svi radovi trebalo bi da budu završeni za desetak dana.

Kod žirafa su počeli radovi na uređenju spoljašnjeg prostora, zatvorene nadstrešnice. Na ovaj način će se ispuniti EEP standardi držanja žirafa i omogućiti njihovo puštanje u spoljašnju volijeru i tokom zime. Nakon adaptacije u žirafarnici će moći živeti 3 odrasle žirafe, a postojaće i poseban deo za odvajanje ženke sa teletom.

Kada je reč o proširenju voalijere kod medveda, on će nakon završenih radovi boraviti na 500 kvadratnih metara, iako je po svetskim standardima prihvatljivo i 300. Medved će imati prirodnu podlogu na 260m², vegetaciju i preko potreban hlad, dok će posetioci moći videti belog medveda iz drugačijeg ugla. 

Zoološkom vrtu su u toku još poneki sitniji radovi, koje zajedno sa dva pomenuta velika projekta finansira Grad Subotica. Za kompletne radove, koji bi trebalo da budu završeni za desetak dana, iz budžeta grada je izdvojeno nešto više od 3 miliona i 300 hiljada dinara.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/kapitalni-projekti-za-ivotinje

 

Povratak...