f Zaštita životne sredine i zdravlja građana su u Srbiji skupe reči - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaštita životne sredine i zdravlja građana su u Srbiji skupe reči

14.06.2013

Povodom jučerašnjeg reagovanja Zaštitnika građana na povišene rezultate olova u krvi dece u Zajači, Zeleni Srbije žele da podsete javnost i nadležne da su još početkom marta protestvovali zbog odluke Ministarstva energetike i zaštite životne sredine zbog gašenja mernih stanica zagađenja vazduha u Pančevu, Obrenovcu, Zajači, Boru i drugim mestima širom Srbije. Tada smo dobili odgovor da za merne stanice nema novca ali su nas uveravali da gašenje neće uticati na kvalitet merenja zagađenja. Podsećamo da je ugašen sistem u koji je EU uložila oko 4 miliona evra, koji je imao 40 stanica širom Srbije i važio je za jedan od najboljih na Balkanu.

Danas čujemo od Ministarke zdravlja da ne postoji akreditovana laboratorija za merenje olova u krvi u Srbiji. Neke od mogućih posledica olova kod dece su oštećenje mozga i nervnog sistema, otkazivanje rada bubrega, usporavanje celokupnog razvoja. Pitamo kako će se Vlada RS pobrinuti za zaštitu životne sredine nakon otvaranja rudnika nikla, ako ne može da obezbedi područje na kojem se nalazi zatvoren rudnik olova? Pitamo kakvi su rezultati krvi dece u drugim ugroženim gradovima?

Želimo da najoštrije osudimo činjenicu da je prevencija u Srbiji postala skupa reč, a da je manir da se leče posledice – kada je već kasno. Kada je život dece u pitanju, ne postoji cena koju država ne treba da plati. Upozoravali smo na probleme pri gašenju Fonda za zaštitu životne sredine, apelovali smo da se ne gase monitoring stanice, i bili smo u pravu.

Sada predlažemo Vladi Republike Srbije da probleme životne sredine ne gura pod tepih, nego da se prilikom očekivane rekonstrukcije Vlade osnuje posebno Ministarstvo. Najbolji način rešavanja nagomilanih problema u životnoj sredini vidimo u osnivanju jedinstvenog Ministarstva prirodnih resursa i zaštite životne sredine. Na drugoj strani, kako se ne bi povecao broj ministarstava, prirodno i logicno je spojiti dve industrije (koje izrabljuju resurse) energetiku i rudarstvo u jedno ministarstvo.

Tražimo odgovornu državu, koja će poštovati Ustavom i Zakonom zagarantovana prava i koja će imati kao prioritet svoje građane.

Povratak...