f Oblak pepela nad Obrenovcem, koncentracija prašine 28 puta veća od dozvoljene! - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Oblak pepela nad Obrenovcem, koncentracija prašine 28 puta veća od dozvoljene!

25.06.2013

Oblak pepela, koji je raširio jak vetar sa deponije Termoelektrane "Nikola Tesla" nadvio se danas tokom podneva nad Obrenovcem. Koncentracija čestica prašine bila je i 28 puta veća od dozvoljene.

Ivan Karić, predsednik "Zelenih Srbije" rekao je za Pressonline da je koncentracija čestice prašine u Obrenovcu danas bila 28 puta veća od dozvoljene.

"Ono što je danas zadesilo Obrenovac je prava "pustinjska oluja", koja nažalost nije prva u ovoj godini. Današnja "oluja" bila je poput one 1997. godine, kada je ceo Obrenovac bio u mraku", rekao je Ivan.

Pepeo se nadvio nad Obrenovcem između 14 i 16 časova, a društvene mreže su ubrzo prepravile fotografije "mračnog grada". Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, upravo je u tom periodu zebeležena povišena koncentracija čestica prašine.

Prema rečima Ivana Karića u Obrenovcu se nalaze dve deponije na kojima se godišnje deponuje oko 2.000.000 tona pepela.

"Ovaj pepeo se raznosi po celom gradu, a možete misliti kako to utiče po zdravlje ljudi. U Obrenovcu je inače  broj ljudi sa respiratornim problemima, poput astme, bronhitisa, ali i alergija povećan u odnosu na druge gradove", istakao je predsednik stranke "Zeleni Srbije".

On zaključuje da se danas gotovo i ne ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i da zbog toga najviše stradaju građani.

"Ne postoji zasebno Ministarstvo životne sredine, ne postoji ni Fond za zaštitu životne sredine, a veliki zagađivači su u obavezi da plaćaju naknade koje idu u budžet države. Taj novac se nenamenski troši i zbog toga stradaju najviše građani", rekao je Ivan Karić za Pressonline.

U budžet opštine Obrenovac je prema njegovim rečima od aprila 2011 do aprila 2012 od ekoloških naknada ušlo 900.000.000 dinara dok je za period od maja 2012 do aprila 2013. bilo samo 30.000.000 dinara.

"Zahtevaćemo od nadležnog Ministarstva energetike i Elektroprivrede Srbije da reaguju na trenutnu situaciju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine".

Inače glavni odbor stranke Zeleni Srbije ocenio je danas da je Vlada Srbije "antiekološka" i predložio da se tokom rekonstrukcije osnuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa.

Izvor:http://www.pressonline.rs/info/drustvo/277492/fotovideo-oblak-pepela-nad-obrenovcem-koncentracija-prasine-28-puta-veca-od-dozvoljene.html

 

 

Povratak...