f Organske namirnice pre godinu dana uvedene u vrtiće - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Organske namirnice pre godinu dana uvedene u vrtiće

03.07.2013

Na jelovnik u vrtiće PU „Naša radost“ pre godinu dana uvedena je zdrava organska hrana. Mališani koji pohađaju vrtiće ove ustanove u proseku tri puta nedeljno na jelovniku imaju namirnice organskog porekla. Organska hrana uvedena je u vrtiće kroz realizaciju prekograničnog IPA projekta "Organica.net", koji sa ovom predškolskom ustanovom realizuju Udruženja Teras i “Slap” iz Osijeka. Uvođenje organske hrane u vrtiće nije poskupelo obroke koji već tri godine roditelje koštaju 128 dinara dnevno, a podiglo je kvalitet ishrane naših najmlađih sugrađana. Ove godine PU „Naša radost“ izdvojila je milion i četrdeset i tri hiljade dinara za nabavku organskih namirnica, a uvedene su i nove namirnice.

Namirnice organskog porekla na jelovniku PU „Naša radost“ nalaze se u proseku 3 puta nedeljno od pre godinu dana. Mališani koji pohađaju vrtiće ove ustanove uz obrok dobijaju salate od svežeg povrća, kaše od raženog integralnog brašna i kolače od integralnog raženog brašna, organski kelj pupčar u supama, varivo od brokolija uz meso. Ove godine su na jelovnik dodate začinska paprika, semenke lana, bundeve i suncokreta kao i biofermentisana mešana salata. 

Organska hrana je uvedena u vrtiće PU „Naša radost“ kroz realizaciju prekograničnog IPA projekta "Organica.net", koji sa ovom predškolskom ustanovom realizuju Udruženja Teras i “Slap” iz Osijeka. Većina vaspitača, kuvara i drugih zaposlenih u  PU “Naša radost” je prošla obuku i upoznala se sa organskom proizvodnjom.  Uz obrok koji sadrži organske namirnice deca u vrtiću dobijaju i edukaciju o tome šta jedu i na koji način se ta hrana proizvodi. 

Od ukupnog budžeta  PU „Naša radost“ predviđenog za ishranu ove godine je za nabavku organskih namirnica izdvojeno milion i četrdeset i tri hiljade dinara, a namirnice se nabavljaju od proizvođača iz okoline Subotice. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/organske-namirnice-pre-godinu-dana-uvedene-u-vrti-e

 

Povratak...