f UNESKO konferencija o zagadjivačima voda u SANU - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

UNESKO konferencija o zagadjivačima voda u SANU

03.07.2013

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) najavila je danas da će se u Beogradu, od 9. do 11. jula, održati medjunarodnu konferenciju o zagadjivačima voda koji nisu regulisani medjunarodnim standardima zaštite životne sredine.

Konferencija o "Emergentnim zagadjivačima u vodama", koji označavaju materije u vodama ne regulisane medjunarodnim standardima zaštite životne sredine, poput farmaceutskih suprtanci ili industrijski aditivi, organizuje se u saradnji sa Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i Srpskim društvom za zaštitu voda.

Tokom skupa, koji će se održati u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, vodeći domaći i svetski stručnjaci predstaviće najnovije metode i istraživanja koja se odnose na prisustvo emergentnih zagadjivača u vodama.

Kako je najavljeno, biće predstavljene metode za otkrivanje emergentnih zagadjivača i produkata njihove transformacije, a govoriće se i njihovoj toksičnosti, emisijama i tretmanu.

Podseća se da uobičajeni načini tretmana uglavnom ne uklanjaju te supstance iz otpadnih voda, kao i da rizici zbog njihovog prisustva u vodama uglavnom nisu poznati, a često nedostaju i podaci o njihovoj ekotoksičnosti.

Zbog toga je teško predvideti uticaj tih zagadjivača na čoveka, živi svet u vodama i druge organizme, kao i ekosisteme uopšte.

UNESKO upozorava da uticaj klimatskih promena, a posebno smanjivanje malih voda, može dodatno otežati situaciju po pitanju emergentnih zagadjivača u odredjenim delovima sveta.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5418-unesko-konferenciju-o-zagadjivaima-voda-u-sanu

Povratak...