f Udvostručen broj prijavljenih slučajeva protiv pasa lutalica - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Udvostručen broj prijavljenih slučajeva protiv pasa lutalica

03.07.2013

Udvostručen je broj prijavljenih slučajeva da su psi lutalice napali čoveka. Samo tokom vikenda komunalnoj policiji prijavljeno je 20 slučajeva da su primećeni čopori pasa lutalica u gradu i prigradskim naseljima. Od kada je rešenjem republičke veterinarske inspekcije zatvoren gradski azil kojim upravlja subotička Čistoća situacija se sa psima lutalicama znatno pogoršala. U komunalnoj policiji kažu da su im “vezane ruke” rešenjem veterinarske inspekcije i dok se ne otklone navedene zamerke po pitanju smeštaja pada i zaposli veterinar Čistoća ne može da prima nove napuštene životinje u azil, niti da radi Prihvatna stanica za napuštene pse. U Čistoći objašnjavaju da očekuju da se problem reši za mesec dana.

U Subotici skoro da nema građanina koga nije uplašio ili napao pas lutalica. Anketirani Subotičani smatraju da problem mora što pre da se reši.

U komunalnoj policiji objašnjavaju da je ove godine prijavljeno 200 slučajeva zbog napada pasa lutalica. Od toga bilo je prijavljeno 30 ugriza pasa, od kojih je policija za 15 pasa pronašla vlasnika, jer su bili čipovani.

Krajem decembra gradski azil je zatvoren po rešenju republičke inspekcije, jer nije ispunjavao tehničke uslove i nije bio zaposlen veterinar. U toku je javna nabavka za ambulantu, a veterinar je zapošljen od prvog jula. U Čistoći objašnjavaju da očekuju da za mesec dana ponovo bude otvoren azil. Zbog ovakve situacije ne radi ni služba za hvatanje pasa i mačaka lutalica.

Prihvatilište za pse i mačke lutalice se do sada finansiralo iz sopstvenih sredstava Čistoće. Od ove godine grad će da pomogne prihvatilište sa 15 miliona dinara.Mnogi građani  žive u strahu da će biti napadnuti od napuštenih pasa. U Čistoči apeluju na građane da ne hrane pse na ulicama pored zgrada, pijaca i kontejnera, jer mogu da dovedu druge građane u opasnost pošto se nikada ne zna kako će pas da reaguje.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/udvostru-en-broj-prijavljenih-slu-ajeva-protiv-pasa-lutalica

 

Povratak...