f Održan protest za spas hrasta starog 600 godina: Radnici iz Azerbejdžana plaše se da pipnu drvo - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održan protest za spas hrasta starog 600 godina: Radnici iz Azerbejdžana plaše se da pipnu drvo

08.07.2013

Pod sloganom "Hrast ne sme pasti" danas je na Savincu kod Gornjeg Milanovca održan protest za očuvanje "hrasta zapisa" koji je na trasi budućeg autoputa Beograd-južni Jadran.

Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine i kulturnog razvoja.

Predsednik nevladine organizacije Bojan Milovanović pred oko 300 okupljenih je rekao da stanovništvo taj hrast vekovima smatra "zapisom". Visok je preko 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Milovanović je rekao da je Institut za šumarstvo potvrdio da je hrast star oko 600 godina i ocenio da ga treba staviti pod zaštitu države kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zato što u Srbiji ima samo nekoliko takvih stabala.

 

Sa skupa na kojem je govorio i pesnik Dobrica Erić, upućena je poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do auto-puta, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

Zemljani radovi na izgradnji Koridora 11 oko stabla su urađeni, ali hrast još nije odsečen jer postoji verovanje da će doneti zlo onome ko to učini. 

Kada su saznali o čemu se radi, iako su muslimanske veroispovesti, radnici firme "Az virt" iz Azerbejdžana koji izvode radove, odbijaju i da se približe hrastu.

Kako je rečeno, sva nastojanja da se hrast zaobiđe u radovima ostala su uzaludna, jer se nalazi u osi trase autoputa.

Institut za šumarstvo ranije je potvrdio satarost hrasta i saopštio da ga treba staviti pod zaštitu države, kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zbog toga što u Srbiji postoji samo nekoliko primeraka takvih stabala.

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić najavio je pre nekoliko dana da će se hrast sačuvati i presaditi na drugo mesto, ali su stručnjaci ocenili da je teško da će drvo, ukoliko se to i uradi, moći da preživi takav zahvat.

Hrast u Savincu, koji se smatra zapisom - osveštanim drvetom koje služi pri verskim obredima, visok je više od 40 metara. Obim stabla prelazi sedam i po metara.

Peticiju za spas hrasta potpisalo je do sada više od 5.000 ljudi.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/392216/Odrzan-protest-za-spas-hrasta-starog-600-godina-Radnici-iz-Azerbejdzana-plase-se-da-pipnu-drvo

Povratak...