f Evropska zelena partija traži spas hrasta u Savincu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Evropska zelena partija traži spas hrasta u Savincu

08.07.2013

Evropska Zelena partija (EGP) pozvala je srpske vlasti da izmene deo trase na autoputu na Koridoru 11 kako bi se sačuvalo stablo 600-godišnjeg hrasta u selu Savinac, kod Gornjeg Milanovca, prenela je danas stranka Zeleni Srbije.

"Strukturni razvoj nikada ne sme ići na štetu životne sredine i kulturnog nasledja. To je kratkovid stav. Pozivamo vlasti da ponovo procene njihov plan i izaberu drugu trasu za autoput, koji ostavlja da ovo lepo drvo stoji za generacije koje dolaze. Ono zaslužuje njihovu zaštitu", navodi se u saopštenju EGP, a prenose Zeleni Srbije.

Generalna sekretarka EGP Žaklina Cremers (Jacqueline Cremers) rekla je da je neprihvatljivo to što su planovi za taj autoput sačinjeni bez uključivanja osnovnih ekoloških odrednica.

"Gradjani ne žele da se ovo drvo poseče. Ogroman broj ljudi je već izrazio svoj protest zbog štete koju je projekat uradio korenu drveta. Neophodno je da nadležni poslušaju njihovo mišljenje", kazala je ona.

Zeleni Srbije i nevladina organizacija GM Optimist iz Gornjeg Milanovca organizovaće danas protest kod hrasta sa ciljem da gradjani svojim prisustvom pokažu da im je stalo do prirode i tradicije, koliko i do autoputa.

Institut za šumarstvo ranije je potvrdio satarost hrasta i saopštio da ga treba staviti pod zaštitu države, kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zbog toga što u Srbiji postoji samo nekoliko primeraka takvih stabala.

Hrast u Savincu, koji se vodi kao zapis, odnosno osveštano drvo koje služi pri verskim obredima, visok je više od 40 metara sa obim stabla koji prelazi sedam i po metara.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5449-evropska-zelena-partija-trai-spas-hrasta-u-savincu

Povratak...