f Uginulo oko 100 kilograma ribe na Paliću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uginulo oko 100 kilograma ribe na Paliću

05.07.2013

Proteklih dana na Paliću je ponovo zabeleženo manje uginuće ribe. U Javnom preduzeću “Palić Ludaš” kažu da je uginulo oko 100 kilograma ribe i da situacije nije alarmantna. U pitanju su karasi, uglavnom mladi riblji fond koji su nastradali zbog  promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika. Radnici Ludaša sakupljaju uginulu ribu i odlažu je na sanitarnoj deponiji Javnog preduzeća “Palić Ludoš”.

Previše padavina, uz visoke temperature i veliku količinu mulja koji se već godinama nalazi u jezeru, izazvali su pomor oko stotinu kilograma ribe. Kada se uzme u obzir da je ukupni riblji fond Palićkog jezera preko 15 tona, ta količina nije alarmantna, objašnjavaju u nadležnom preduzeću.

Čim se primeti da je riba uginula sakuplja se i odlaže  na sanitarnoj deponiji Javnog preduzeća Palić-Ludaš. Za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludoš.

Grad je pre par godina započeo akciju čišćenja jezera.  Kako se ne bi događale ovakve situacije urađen je  i projekat za kompletnu sanaciju jezera Palić. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine obezbedio je 60 miliona dinara za sanaciju jezera Palić, što je dovoljno za postavljanje zelenog pojasa oko jezera. Najneophodnije je da se uklone uzroci zagađenja jezera, kao i stvaranja algi.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/uginulo-oko-100-kilograma-ribe-na-pali-u

 

Povratak...