f JKP Vodovod izgubio spor protiv divlje gradnje na Gruži - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

JKP Vodovod izgubio spor protiv divlje gradnje na Gruži

17.07.2013

Javno komunalno preduzeće (JKP) "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je danas da je Apelacioni sud odbacio tužbu koju je to preduzeće pre šest godina pokrenulo protiv investitora za divlju gradnju na akumulaciji "Gruža".

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Obren Ćetković rekao je na konferenciji za novinare da to preduzeće još od 2005. godine pokušava svim pravnim sredstvima da reši problem divlje gradnje na akomulaciji "Gruža" koja vodom snabdeva blizu 300.000 potrošača, ali da nije bilo razumevanja nadležnih.

Ćetković je najavio da preduzeće neće odustati od zaštite akumulacije i neće dozvoliti da se ovakvo stanje zadrži.

Prema njegovim rečima Vrhovni sud Srbije je još 2008. godine naložio rušenje spornih objekata bez dozvole, zbog kojih je vodjen sudski postupak, pa se od nadležnih sada traži "samo da ispoštuju zakon i ovu odluku".

Odluka Apelacionog suda, kako ocenjuju u JKP Vodovod, "ohrabruje" graditelje novih objekata bez dozvole kojih je iz godine u godinu sve više.

U pojasu do 500 metara od Gružanskog jezera trenutno ima oko 200 objekata "divlje" gradnje.

"Mi smo ranije i sami uklanjali oko 80 divljih objekata, a njihovi vlasnici su zbog toga tužili Vodovod", objasnio je Ćetković.

U prvoj i drugoj zoni sanitarne zaštite oko Gružanskog jezera nije dozvoljena gradnja, a podignuti su brojni objekti različitog tipa gradnje, dok na vodi ima i brojnih pontona i platformi medju kojima su neke dužine po 50 metara.

U Vodovodu kažu da se za sada ne dovodi u pitanje ispravnost vode sa ove akumulacije koja se isporučuje potrošačima ali da je "divlja gradnja potencijalni zagadjivač koja može da dovede do zdravstvene katastrofe".

Sa akumulacije "Gruža" vodom se snabdeva oko 300 hiljada potrošača iz Kragujevca, Knića, Batočine, a po potrebi i Kraljeva.

Izvor: http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/jkp_vodovod_izgubio_spor_protiv_divlje_gradnje_na_gruzi.83.html?news_id=63014

Povratak...