f Ekolog - profesija budućnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekolog - profesija budućnosti

18.07.2013

Širom sveta 11. jula obeležava se Svetski dan stanovništva. Nagli porast stanovnika na Zemlji, dovodi do sve većeg broja “proizvedenih rizika'', rizika koje čovek stvara svojim svesnim ili nesvesnim uticajem na životnu sredinu. Tim povodom Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP “Higijena'' inicirali su ekološku radionicu o temi "Ekonomija ekoloških resursa'' koja je održana 9. i 10. jula 2013. godine u zgradi Gradske uprave. 

Uvodno predavanje o temi "Ekološka etika i svest'' održao je izvršni direktor sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine JKP “Higijena'' dr Nikola Ugrčić. Istog dana predavanje o temi ekogame (eko igre) govorio je osnivač Future, Fakulteta za primenjenu ekologiju, prof dr Jordan Aleksić ukazujući na važnost očuvanja životne sredine samim tim i veoma izvesne profesionalne perspektive budućih ekologa, koja će prema navodima Nacionalne službe za zapošljavanje uskoro biti jedno od najznačajnijih i najtraženijih zanimanja budućnosti. 

O očuvanju biodiverziteta, nestajanju biljnih i životinjskih vrsta drugog dana radionice govorio je dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Josif Pančić''. Kasnije tog dana po prvi put, Pančevci su imali prilike da čuju predavanje o ekološkom otisku Vladimira Čeha, predsednika Udruženja “Odgovornost'' i pokretača velikog broja ekoloških kampanja i projekata. Ekološki otisak je indikator kojim svako fizičko i pravno lice može i treba da meri svoj uticaj na ljude i planetu. Otisak se računa tako što se potrebe pojedinca, fabrike, institucije… za potrošnjom (otisak) stavljaju u odnos s ponudom (biokapacitetom) naše planete. Ukoliko je otisak neke populacije veći od biokapaciteta određenog područja, tada se javlja tzv. ekološki minus. Na globalnom nivou, svet je još 2008. godine bio u ekološkom minusu, što znači da čovečanstvo živi iznad održivosti planete i sposobnosti njenih ekoloških sistema da nadoknade i apsorbuju sve što potrošimo i sav otpad koji ostavljamo iza sebe. 

Posećenost je bila skromna, ali je diskusija bila živa. Mladim ekolozima su pored novih i savremenih tendecija u oblasti ekologije prezentovane mogućnosti njihovog profesionalnog angažovanja. Učesnici radionica konstatovali su da su susreti mladih ekologa i stručnjaka sa bogatim iskustvom izuzetno dragoceni. 

Prema planovima Sekretarijata za zaštitu životne sredine, radioice će postati redovna praksa, a naredni ekukativni program biće usmerene na najmlađe: na decu iz predškolskih ustanova i na učenike osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva.

Izvor: http://www.pancevo.rs/_EKOLOG___PROFESIJA_BUDUCNOSTI_-1-1-2585

Povratak...