f Beograđani u rekreativnoj biciklističkoj vožnji do Obrenovca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Beograđani u rekreativnoj biciklističkoj vožnji do Obrenovca

24.07.2013

Nekoliko stotina ljubitelja biciklizma uživalo je u vožnji od Trga Republike do Obrenovca, a nakon prolaska kroz cilj, svi učesnici imali su priliku da, učešćem u javnoj debati na temu upotrebe bicikala kao prevoznog sredstva, daju svoj doprinos i diskutuju o zdravstevnim aspektima vožnje bicikala, prednostima upotrebe bicikala, kao i postojećim problemima.
Beograd, 22. jul 2013 – U organizaciji UNDP Srbija, Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda i BK Crvena zvezda, a u okviru kampanje „Bicikliraj Beogradom“, održana je još jedna biciklistička vožnja za rekreativce u dobroj kondiciji i iskusnije građane-bicikliste. Nekoliko stotina ljubitelja biciklizma uživalo je u vožnji od Trga Republike do Obrenovca, a nakon prolaska kroz cilj, svi učesnici imali su priliku da, učešćem u javnoj debati na temu upotrebe bicikala kao prevoznog sredstva, daju svoj doprinos i diskutuju o zdravstevnim aspektima vožnje bicikala, prednostima upotrebe bicikala, kao i postojećim problemima. Osim toga, predstavljene su i aktivnosti udruženja biciklista koja su učestvovala u vožnji.
Trasu koja je vodila od Trga Republike, Kolarčevom, ulicom Kralja Milana, Kneza Miloša, preko Mostarske petlje, Bulevara vojvode Mišića i Ade Ciganlije, starim Obrenovačkim drumom, preko Ostružnice, Umke, Bariča, mostom preko Kolubare, preko kružnog toka do desnog skretanja za izletište Zabran, koje je ujedno i cilj, biciklisti su prešli za 110 minuta. Nakon vožnje, biciklisti su učestvovali i u debati na otvorenom, da bi se organizovano, istim putem vratili nazad.
Da podsetimo, već skoro dve godine UNDP Srbija, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, sprovode projekat „Podrška održivom saobraćaju u Beogradu“ sa ciljem da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki održiv razvoj Beograda. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su da je u Beogradu vožnja bicikla popularna rekreativna aktivnost, ali da samo mali procenat građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Studenti i zaposleni retko voze bicikl, a kao najčešće prepreke u korišćenju bicikla kao glavnog prevoznog sredstva, ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza.

Izvor: http://www.ekologija.rs/beogradani-u-rekreativnoj-biciklistickoj-voznji-do-obrenovca

Povratak...