f Potpisani Memorandumi o izgrdanji malih hidroelektrana u 15 gradova i opština - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Potpisani Memorandumi o izgrdanji malih hidroelektrana u 15 gradova i opština

23.07.2013

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima 15 gradova i opština i potencijalnim investitorima, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine kompletiralo je danas postupak dodeljivanja 212 lokacija za izgradnju malih hidroelektrana.

Memorandumi koji su danas potpisani omogućiće izgradnju malih hidroelektrana na 162 lokacije u Bajinoj Bašti, Kosjeriću, Kraljevu, Kruševcu, Ljuboviji, Novoj Varoši, Pirotu, Priboju, Prijepolju, Prokuplju, Raški, Surdulici, Tutinu, Užicu i Vlasotincu. Male hidroelektrane gradiće se i u Ivanjici i Arilju, gde su u ponedeljak potpisano Memorandumi sa investitorima i predstavnicima ovih opština.

 

„Ukoliko se po planu izgrade sve male hidroelektrane za koje su dodeljene lokacije na javnom pozivu, Srbija će u naredne tri godine dobiti oko 1.000 radnih mesta i 80 megavata novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a ukupno proizvedena struja iz tih elektrana iznosiće oko 300 gigavat-sati”, rekao je na potpisivanju Memoranduma u Klubu poslanika u Beogradu Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Posle potpisivanja Memoranduma, investitori koji su putem javnog poziva dobili lokacije za izgradnju malih hidroelektrana imaće rok od šest meseci da započnu proceduru za izdavanje energetskih dozvola i saglasnosti. “Iako je Memorandumom propisan rok od šest meseci, očekujemo da će najmanje 50 investitora već prvog meseca ući u proces dobijanja energetske saglasnosti”, naveo je Trifunović.

 

On je istakao da je Ministarstvo u proteklom periodu uspelo da zaokruži regulatorni okvir za ulaganje u obnovljive izvore energije, tako da on bude transparentan i stimulativan za investitore, ali I izbalansiran kad su u pitanju obaveze države prema povlašćenim proizvođačima električne energije. „Obnovljivi izvori energije predstavljaju jedan od najboljih biznisa u Srbiji, a zahvaljujući dobroj analizi troškova, neće doći do toga da jednom započet proces stane, kao što je to bio slučaj u pojedinim evropskim zemljama”, rekao je Trifunović. Takođe, on je najavio raspisivanje novog javnog poziva za dodelu lokacija za izgradnju malih hidroelektrana do kraja godine.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/lat/aktuelnosti/potpisani-memorandumi-o-izgradnji-malih-hidroelektrana-u-15-gradova-i-opstina

 

Povratak...