f NIS uložio 6,5 milijardi dinara u ekološke projekte - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NIS uložio 6,5 milijardi dinara u ekološke projekte

25.07.2013

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas je ta kompanija uložila 6,5 milijardi dinara u ekološke projekte u prvoj polovini ove godine.

Kravčenko je na predstavljanju polugodišnjih rezultata poslovanja NIS-a kazao da će NIS nastaviti da investira u korišćenje obnovljivih izvora energije i najavio da će u septembru početi gradnja vetroparka "Plandište".

"Vrednost investicije u vetropark kapaciteta oko 100 megavata biće 160 miliona evra. Planirano je da gradnja bude završena polovinom sledeće godine", kazao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a kazao je i da se sa realizacijom projekta kasnilo oko tri meseca jer nije postojao model ugovora za otkup struje od povlašćenih proizvodjača.

"Model ugovora je usvojen i to će omogućiti finalizaciju pregovora sa bankama", kazao je Kravčenko.

Naftna industrija Srbije (NIS) u aprilu je zvanično postala vlasnik 50 odsto udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište" na osnovu ugovora sa kompanijom Energovind.

U vetroparku "Plandište" predvidjena je izgradnja 34 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 102 megavata na teritoriji istoimene opštine u Srbiji.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5553-nis-uloio-65-milijardi-dinara-u-ekoloke-projekte

Povratak...