f Srbija će od 2020.godine zbrinjavati otpad u svojoj zemlji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija će od 2020.godine zbrinjavati otpad u svojoj zemlji

25.07.2013

Srbija ima promet od milion tona otpada godišnje, od čega dva odsto čini "opasni otpad", koji će od 2020. godine morati da se zbrinjava u zemlji umesto u inostranstvu, rekao je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On je na konferenciji za novinare u PKS, o značaju sandardizacije u industriji otpada Srbije, istakao da je obaveza zbrinjavanja otpada u zemlji u skladu sa evropskim integracijama, i da država što pre mora da počne sa rešavanjem tog problema.

"To nije nikakav bauk, sav otpad koji se proizvede u zemlji mora u njoj biti i zbrinut i što pre počnemo pre ćemo završiti. Ti problemi se moraju rešavati, a ne gurati iza zgrada", dodao je Mitrović.

On je objasnio da zbrinjavanje otpada u inostranstvu predstavlja velike troškove za industriju Srbije.

"Moramo shvatiti da otpad nije djubre, otpad je resurs", naglasio je Mitrović i dodao da Srbija izgubi 50 miliona evra godišnje bacajući materijal koj bi mogao da se reciklira.

On je objasnio da se u skladu sa rešavanjem tog problema mora uvesti obavezna standardizacija u industriji otpada i izdavanje sertifikata kompanijama, koji potvrdjuju da će sekundarne sirovine biti iskorišćene.

Savetnik predsednika PKS je naveo podatak da u Srbiji samo četiri odsto kompanija poseduje različite sertifikate, sto je prema njegovim rečima nedovoljno za konkurentnost na stranom tržištu.

"Kada želite da plasirate neki proizvod u velikom trgovinskom lancu, onda vam se traži da iznesete kompletnu strukturu tog proizvoda, dokažete kako je nastao, koliko energije utrošio, kakvu ambalažu koristi, koliko tu ima recikliranog materijala, to su zahtevi koje naša industrija što pre mora da shvati", naglasio je Mitrović.

Na konferenciji su kompaniji Miteko iz Kneževca, koja se bavi upravljanjem industrijskim i opasnim otpadom, uručeni sertifikati za kvalitet menadžmenta (ISO 9001) i zastitu životne sredine (14001).

Setifikte je direktorki tog preduzeća Neveni Čolić Mohora, uručio generalni direktor komanije SGS za Beograd, Sloveniju i BiH Marinko Ukropina.

Kompanija SGS koja se bavi izdavanjem sertifikata, zapošljava preko 75.000 zaposlenih u preko 1.500 preduzeća i laboratorija u više od 180 zemalja.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5554-srbija-e-od-2020godine-zbrinjavati-otpad-u-svojoj-zemlji

Povratak...