f NVO:Zaustaviti masovno ubijanje prepelica i grlica - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NVO:Zaustaviti masovno ubijanje prepelica i grlica

01.08.2013

Tri ekološke organizacije iz Subotice - Artrust, Riparia i ASC apelovale su danas, povodom početka lovne sezone na prepelice i grlice, da se zaustavi masovno ubijanje tih ptica.

"Od ukupnog broja odstreljenih primeraka prepelica i grlica, svake godine u Srbiji oko 90 odsto biva odstreljeno na zabranjen način, u krivolovu, sredstvima i pomagalima za masovno uništenje ptica. Smanjenje broja ptica je drasticno: od desetina hiljada, ostalo ih je, na nekim mestima, tek nekoliko desetina parova", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, Srbija je medju retkim državama u Evropi koje dozvoljavaju lov na prepelice i grlice, a jedina država u Evropi u kojoj izlov počinje 1. avgusta i traje 60 dana, u vreme najosetljivije za njihovu reprodukciju.

Prepelica (Coturnix coturnix) i grlica (Streptopelia turtur) se u Srbiji nalaze na spisku zaštićenih vrsta, medjutim, kako navode iz tri NVO, uz te vrste stoji da su status i režim njihove zaštite regulisani propisima iz oblasti lovstva, čime se, kako naglašavaju, dovodi u pitanje sprovodjenje mera zaštite regulisanih Zakonom o zaštiti prirode.

Podseća se i da u Srbiji još niko nije odgovarao za šverc više od 120.000 ubijenih ptica raznih vrsta koje su otkrivene na slovenačko-italijanskoj granici 2001. i dodaje da agencija koja je povezana sa tom aferom promenjenog imena i dalje radi u Somboru.

NVO iz Subotice pozvale su gradjane Srbije da potpišu onlajn peticiju za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu (Coturnix coturnix) i grlicu (Streptopelia turtur) ili prilagodjavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu tih vrsta na internet strani www.zvukptica.rs.

Izvor: http://www.zvukptica.rs/

Povratak...