f Južni Kučaj postaje park prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Južni Kučaj postaje park prirode

29.07.2013

Posle Golije i Stare planine, park prirode postaće i Južni Kučaj, treći po površini u Srbiji, a obuhvatiće područje od 50.000 hektara teritorije opština Despotovac, Žagubica, Bor, Boljevac, Ćuprija i Paraćin.

“Na ovom projektu radi već dve godine Zavod za zaštitu prirode i očekujemo da Južni Kučaj naredne godine dobije status Parka prirode, što će omogućiti mnogo veću zaštitu prirodnih dobara i racionalnu eksploataciju sirovina”, rekao je direktor Šumskog gazdinstva “Južni Kučaj” iz Despotovca Ranko Šikanja.

Uz napomenu da “Srbijašume” upravljaju Parkovima prirode Golija i Stara planina, Šikanja je objasnio da će unutar Južnog Kučaja biti određena tri stepena ili zone zaštite.

“Prva zona isključuje svaku eksploataciju drveta, peska, vode i drugog prirodnog bogatstva, dok ostale dve omogućavaju korišćenje uz nadzor”, objasnio je Šikanja na otvaranju lovno šumske kuće Resava na Beljanici.

On je podsetio da je u Srbiji pod zaštitom oko pet odsto površina, a uslov Evropske unije je deset odsto, “drugim rečima u Srbiji je oko 500.000 hektara pod zaštitom, a treba milion”.

Šikanja je ocenio da je Park prirode “spasonosno rešenje za Južni Kučaj jer je sve masovnija bespravna gradnja u delovima nedirnute prirode”.

Izvor: http://www.ekologija.rs/juzni-kucaj-postaje-park-prirode

Povratak...