f NatuREconnection - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NatuREconnection

24.07.2013

Ekološka Life coaching radionica. Čovek je tesno povezan sa prirodom i naše današnje otuđenje znači raskidanje veze koja označava suštinu čoveka. Svi ekološki problemi posledica su dva trenda: prenaseljenosti i preterane potrošnje – konzumerizma. Svi ključni resursi (voda, hrana, energija…) ne mogu da izdrže ovakav rast broja stanovnika. Dosadašnja iskustva pokazuju da je put ka stagnaciji broja stanovnika – edukacija i poboljšanje materijalnog stanja.

Konzumerizam je način života koji se danas propoveda kao jedini ispravan pa u razvijenom svetu dominira šoping mol kultura. Stvaranje želje da se stalno kupuje ubija osećaj uživanja jer smo uvek nezadovoljni zbog toga što postoji nešto novo što još nije naše. Nije ni čudo da u svetu spontano nastaju novi koncepti koji se zasnivaju na potpunoj suprotnosti od konzumerizma – život sa samo preko potrebnim stvarima (minimalizam) i ponovno korišćenje umesto kupovine (second hand, popravka…). S druge strane, tehnologija nas, pod velom spajanja i zbližavanja, u stvari udaljava jedne od drugih i tako polako kidamo i onu drugu vezu koja čini našu suštinu – vezu sa čovekom. Svakodnevno smo bombardovani informacijama, ali nije problem u njima, ne čine nas one površnim, već nedostatak vremena da o njima kontempliramo. Za razmišljanje više nema vremena niti strpljenja. Ono što je nekad bilo normalno, danas je veliki izazov – otići u prirodu i biti bez bilo kakvog kontakta sa čovekom, ni direktim ni indirektnim (knjiga, muzika, tv, mobilni…). Jedan takav dan bi čoveku doneo više ideja nego mesec dana našeg brzog života.

Koliko je samo čovečanstvu potrebno da ponovo ostvari osećaj pripadnosti zemlji. Nekada su svi bogovi bili bogovi prirode a danas smo iz života izbacili ritam sunca i meseca, energiju zemlje, duhove šuma i reka, životnu silu uopšte. Neophodno je preispitati sebe kome i čemu pripadamo: novcu, asfaltu, lenjom konformizmu ili prirodi i skladu i balansu sa njom.

Radionica natuREconnection u organizaciji e magazina Ekologija i Hoc Loco centra je edukativnog karaktera i organizovana kao life coaching trening i edukacija o održivosti današnjeg života. Ali pre svega kroz boravak i druženje u prirodi.

Autori i voditelji radionice: Željko Stanković, dipl.ing.organizacionih nauka, urednik i autor E magazina Ekologija – zeljko@ekologija.rs; Đoša Zlatanović, dipl. etnolog-antropolog, sertifikovani life coach-Clearing method, praktičar transakcione analize – hoc.loco@yahoo.com.

Izvor: http://www.ekologija.rs/natureconnection

 

Povratak...