f Mihajlović: Izgradnja topionice uslov za zdravu sredinu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mihajlović: Izgradnja topionice uslov za zdravu sredinu

06.08.2013

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor sledeće godine morao da ima završenu topionicu i fabriku sumpora, kako bi se obeazbedila zdrava životna sredina.

"Neću biti u Boru 6. avgusta sledeće godine ako topionica ne bude završena", kazala je Mihajlovićeva na proslavi Dana rudara, 110 godina RTB-a Bor i 160 godina modernog rudarstva u Srbiji.

Ona je istakla da je izgradnja nove topionice jedini način da Bor i cela Timočka krajna imaju zdravu životnu sredinu i "da više ne bude trovanja, maramica na ustima i zaustavljanja proizvodnje".

Mihajlovićeva je istakla i da je način na koji funkcioniše RTB Bor pokazatelj kako će da se razvija privreda Srbije.

"Kada Bor radi dobro, ide gore i povećava svoje rezerve i ulaganja u novu opremu, to je znak da je privreda Srbije polako kreće gore", rekla je ministarka energetike.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je čestitao praznik svim rudarima u Srbiji i istakao da je RTB Bor okosnica razvoja Bora i regiona i budućnost privrednog razvoja Srbije.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kazao je da je ta kompanija za 110 godina proizvela pet miliona tona bakra, 160 tona zlata i 1.000 tona srebra.

On je naglasio i da su započeta nova ulaganja u topionicu, flotacije i novu fabriku sumpora.

Spaskovski je rekao i da je za poslednje četiri godine RTB Bor zaposlio 1.063 radnika i da je prosečna plata 71.000 dinara.

On je istakao da RTB Bor pomoć od države traži samo za dobijanje kredita koje će vratiti iz sopstvenih prihoda.

Proslavi je prisustvovao i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Viljam Infante, a uručene su i nagrade najboljim radnicima RTB-a Bor.

Mihajlovićeva je nakon proslave posetila rudare RTB-a na radnom mestu.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/5624-mihajlovi-izgradnja-topionice-uslov-za-zdravu-sredinu

Povratak...