f Manje olova u krvi dece iz Zajače - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Manje olova u krvi dece iz Zajače

08.08.2013

Rezultati analize krvi, uzete 7. jula, dece iz Zajače kod Loznice, pokazuju prosečno za 62 manju koncetracije olova u krvi, nego što je utvrdjeno u predhodnoj kontroli koja je radjena u fabruaru 2012. godine, saopštili su danas stručnjaci iz nadležnih instituta i ministarstva zdravlja.

Roditelji iz Zajače su se više puta obraćali vlastima i tražili rešenje problema zagadjenja prouzrokovanog aktivnošću topionice olova.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je novinarima da je prosek umanjenja nivoa olova u krvi 62 odsto, dok je samo kod jednog deteta došlo do povećanja.

On je naveo da je od 127 testirane dece njih 83 imalo nivo olova ispod granične vrednosti od 10 mikrograma olova po decilitru krvi, što je 65 odsto, dok je prilikom predhodne analize prošle godine taj procenat bio 16 procenata.

Analize su radjene u Institutu za medicinu rada Srbije (IMRS) "Dr Dragomir Krajović", uz superviziju referentne laboratorije u Sloveniji, a rezultati su danas predati roditeljima dece.

Prema najnovijim nalazima, 25 dece ima 10 do 15 mikrograma olova po decilitru krvi, 12 ima 15 do 20 mikrograma, a sedmoro vise od 20 mikrograma po decilitru.

Ilić je rekao da je uz svaki nalaz priložen tekst s jasnim preporukama o daljem postupanju i najavio dalje periodične kontrolne analize.

Do umanjenja prisustva olova u krvi, po njegovom mišljenju, došlo je zbog manje izloženosti olovu, usled zastoja u radu topionice olova, kao i niza predloga i mera za individualno postupanje i održavanje visokog nivoa higijene, kojih su se stanovnici tog mesta pridržavali.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović je rekao da svi mogu da budu zadovoljni što postoje tendencije smanjenja nivoa ovog metala u krvi kod dece, ali da treba ukazivati i roditeljima i deci na preventivne aktivnosti koje treba preduzimati.

Današnjem saopštavanju rezultata prisustvovali su državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, direktor Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Krajović" Aleksandar Milovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac Milijana Popović i direktor Doma zdravlja Loznica Zoran Nikolić.

Zaštitnik gradjana Saša Janković upozorio je ranije u junu mesecu, da su analize pokazale da je nivo olova u krvi povećan kod 82 odsto dece.

Janković je preporučio Ministarstvu zdravlja da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje i preduzme preventivne i interventne mere, u skladu sa rezultatima.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5637-manje-olova-u-krvi-dece-iz-zajae

Povratak...