f Ekološka katastrofa na Tisi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekološka katastrofa na Tisi

07.08.2013

Do sada sakupljene 34 tone što je samo manji deo uginule ribe. –Jedini potencijalni zagađivači mogu biti šećerana i fabrika kvasca "Fermin", tvrde u JP "Vode Vojvodine"

Tisu je zadesilo veliko trovanje, ogromnu štetu su pretrpeli ribari, a ugrožen je i ceo eko-sistem ove lepe reke. 
Tri dana više od pedeset ribolovaca i dobrovoljaca sakuplja uginulu ribu na području ispred brane na reci Tisi kod Novog Bečeja, 64 kilometra uzvodno od njenog ušća u Dunav. Do juče je sakupljeno više od 34 tone ribe, a ribolovci upozoravaju da ta brojka nije konačna. Uginulo je i više od četiri tone ribe koja je gajena u kavezima u vodi. S priobalja, na kupalištu u blizini centra Novog Bečeja, u prikolicama je odvožena riblja mlađ.
Dušan Jovanović, predsednik Upravnog odbora Ribolovačkog saveza Vojvodine, veli da katastrofa za ovo što se dogodilo Tisi nije preteška reč.

– Dan pre nego što se pojavila uginula riba, u senćanskoj šećerani je potpaljena krečna peć. Osnovane su sumnje da je iz te firme zagađena reka. Zbog obima posledica verovatno nije u pitanju samo krečno mleko, već su u pitanju i druge materije, a u toku su ispitivanja – kaže Jovanović.

Masovni pomor ribe nizvodno od Sente prouzrokovan je izuzetno velikim količinama zagađenja organskog porekla, što je dovelo do manjka kiseonika. Pošto Senta ima prečistač za komunalne otpadne vode, jedini potencijalni zagađivači mogu biti tamošnja šećerana i fabrika kvasca "Fermin". Za sada se, dok ne budu gotove kompletne analize, ne može reći ko je tačno prouzrokovao zagađenje, ali nije nebitno da je šećerana u poslednjih godinu-dve mnogo uradila na prečišćavanju otpadnih voda, dok "Fermin", uprkos višegodišnjim obećanjima, nije uradio ništa, saopštilo je juče JP "Vode Vojvodine".

Stručnjaci "Voda Vojvodina", zajedno sa republičkim vodoprivrednim inspektorima, u prošli petak su izašli na mesto događaja odmah posle prijave članova Ribolovačkog saveza Vojvodine o pomoru ribe. Na više mesta uzeti su uzorci vode, a u laboratoriji Republičkog hidrometeorološkog zavoda je konstatovano da u njoj organske materije premašuju za nekoliko hiljada puta dozvoljene količine.

Republički vodoprivredni inspektor Stevan Micković zabranio je i da fabrika kvasca "Fermin" u Senti ispušta otpadne vode u reku, ali, kako kaže Dušan Jovanović, interesantno je da je bio zabranjen rad šećerane, ali da je ponovno dozvoljen, uz obavezu da ne sme da ispušta otpad u tekuće vode. Prema mišljenju ovdašnjih ekologa, nadležna ministarstva nisu bila dovoljno energična da zabrane rad sumnjivih firmi, bar dok se ne otkrije krivac.

– Treba znati i to da mnogo uginulog životinjskog sveta neće stići na obale, niti će biti igde ubeleženo. Zamislite kolike su štete od stradanja riblje mlađi koja je sitna i čiji ostaci plutaju Tisom, pa dalje Dunavom – kaže Lazar Jaramazović iz Subotice koji se ovde našao u ime rukovodstva Ribolovačkog savez Vojvodine. Ova asocijacija ima i svoje preduzeće koje se bavi izlovom ribe i njihovi ribari, kao i oni pojedinci koji godišnju članarinu plaćaju 2.500 evra, na reku ne treba da izlaze bar tri leta.

Željko Veselinović često dolazi na Tisu i veli da ovako nešto nije nikada video i da su po reci plutali komadi teži od 70 kilograma. Ovo područje Tise sa njenim rukavcima poznato je po somovima kapitalcima. "Politika" je pre desetak godina pisala o ulovu novobečejskog ribolovca koji je istog dana ulovio somove teške 101 i 90 kilograma. Još nije izbledelo ni sećanje na trovanje cijanidom 2000. kada je na obalu izvučeno više od stotinu tona ribe, a sada ribočuvar Milivoj Reznić, koji je tri dana neprekidno na reci, kaže da je ovaj pomor, bar vizuelno, izgleda mnogo veći.

Na obali su se juče čule i oštre osude nadležnih institucija, zato što nisu adekvatno reagovale, da nema odlučnosti u traženju odgovornosti za katastrofalan pomor ribe.

Za tri dana, koliko traje sakupljanje ribe u Novom Bečeju, nije se pojavio niko od pokrajinskih, niti od republičkih funkcionera, od kojih se to očekuje. Čak nema adekvatne reakcije ni od ekoloških organizacija koje se često javljaju iz kancelarija kada su mnogo manji ekscesi.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t40119.lt.html

Povratak...