f Kosovske NVO pozvale SAD da spreče izgradnju termoelektrane - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kosovske NVO pozvale SAD da spreče izgradnju termoelektrane

09.08.2013

Desetak kosovskih nevladinih organizacija zatražilo je od vlade SAD da spreci Svetsku banku da finansira izgradnju nove termoelektrane na ugalj kod Prištine, saznala je danas agencija AFP.

"Zatražili smo od SAD koje imaju većinu glasova u Svetskoj banci, da ta banka promeni odnos prema energetici na Kosovu", rekao je agenciji Frans pres Fisnik Korenica, šef "Grupe za pravne i političke studije".

U pismu državnom sekretaru SAD Džonu Keriju nevladine organizacije traže da se odustane od izgradnje termoelektrane na ugalj, a da se novac namenjen tome uloži u čiste i obnovljive izvore energije na Kosovu, rekao je Korenica.

Nova elektrana trebalo bi da zameni dotrajalu centralu "Kosovo A" iz 1960-ih godina koja izbacuje 2,5 tone prašine na sat, navodi Frans pres.

Agencija dodaje da je EU obećala da će pomoći zatvaranje "Kosova A" koje se smatra najvećim pojedinačnim izvorom zagadjenja u Evropi - piše AFP.

Ta elektrana je glavni proizvodjač struje na Kosovu, uz loše održavano "Kosovo B" koje je izgradjeno 1980-ih godina.

Plan za zatvaranje "Kosova A" i za izgradnju nove elektrane od 600 megavata, takodje na lignit, izazvao je nezadovoljstvo kosovskih udruženja za zaštitu okoline.

Lignit se smatra najprljavijim od svih fosilnih goriva, a kosovske organizacije za zaštitu okoline tvrde da rak i druge bolesti pluća "kose stanovništvo" sela uz dve stare elektrane.

Izvor: http://www.novimagazin.rs/vesti/kosovske-nvo-pozvale-sad-da-sprece-izgradnju-termoelektrane

Povratak...